Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansko je pripravené vyslať do Líbye mierové sily

Čierny dym stúpa z požiaru ropného terminálu počas bojov v Tripolise 28. júla 2014. Od pádu bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího išlo o najťažšie boje v Tripolise. Foto: TASR/AP

Taliansko je pripravené vyslať do Líbye mierové sily, ak OSN schváli intervenciu na podporu demokratického procesu v krajine, informoval v stredu šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni.

Rím 27. novembra (TASR) - Taliansko je pripravené vyslať do Líbye mierové sily, ak OSN schváli intervenciu na podporu demokratického procesu v krajine, informoval v stredu šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni.

Od zosadenia režimu Muammara Kaddáfího s podporou NATO v roku 2011 Líbyu sužujú boje medzi konkurenčnými milíciami, pripomenula agentúra DPA.

"Nemôžeme zopakovať chybu, že tam vkročíme bez toho, aby sme mali politické riešenie, ktoré môžeme podporiť... Samozrejme, že na základe striktného mandátu OSN na mierovú intervenciu Taliansko pôjde do prvej línie,"
konštatoval Gentiloni.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý v pondelok navštívil Taliansko a stretol sa aj s Gentilonim, sa však vyjadril proti akejkoľvek zahraničnej vojenskej intervencii v Líbyi.

"Neverím v nový vojenský zásah... Medzinárodné spoločenstvo by sa namiesto toho malo veľmi jasne a kolektívne rozhodnúť v prospech Líbyjskej národnej armády a nikoho iného,"
zdôraznil Sísí.