Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Taliansku ostro kritizovali maďarské referendum o kvótach

Jordánsky vojak nesie sýrske deti pri meste Ruwajšíd, ktoré sa nachádza 240 km východne od jordánskeho hlavného mesta Ammán pri hraniciach so Sýriou a Irakom, 10. septembra 2015. Vo štvrtok 10. septembra prekročilo sýrsko-jordánske hranice 199 utečencov, uviedol pre AP jordánsky pohraničný vojak. Foto: TASR /AP

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Laura Boldriniová povedala,že referendom sa obchádzajú už prijaté závery EÚ.

Rím 21. septembra (TASR) - Ostrej kritike podrobila dnes Maďarsko v súvislosti s blížiacim sa referendom o záväznosti kvót pre prerozdeľovanie utečencov v rámci Európskej únie (EÚ) predsedníčka Poslaneckej snemovne talianskeho parlamentu Laura Boldriniová.

"Týmto referendom sa obchádzajú už prijaté závery EÚ, tak sa rozbíja Európa," cituje dnešné vyjadrenie talianskej činiteľky v Ríme tlačová agentúra APA.

Podľa Boldriniovej "jestvujú krajiny, ktoré odmietli v otázke utečencov splniť svoje záväzky. Dostali tak do ťažkostí krajiny ako Taliansko, Grécko, Švédsko a Rakúsko, ktoré si uvedomili svoju zodpovednosť."

Predsedníčka talianskej Poslaneckej snemovne varovala pred zriaďovaním múrov v Európe a pred populizmom. "Populisti navrhujú riešenia, ktoré hľadia do minulosti a ktoré sú odsúdené na neúspech. Populisti nenávidia svet a majú pred ním strach. Ten, kto vyvíja propagandu voči Európe, nemá žiadne idey," vyhlásila pri prezentácii výsledkov internetového prieskumu v talianskej populácii o perspektívach EÚ.

Tri štvrtiny z 10.000 talianskych občanov, ktorí sa zúčastnili na ankete, tvrdia, že Európa priniesla výhody ako je slobodný pohyb osôb, kultúrna výmena, mier a stabilita.

K oblastiam, v súvislosti s ktorými prejavili Taliani znepokojenie, patria podľa Boldriniovej prisťahovalectvo, nezamestnanosť a nízky hospodársky rast.