Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Taliansku spadla lavína. Zomrelo 6 ľudí

Záchranári sa pripravujú nastúpiť do vrtuľníka vo Valle Aurina v severnom Taliansku po páde lavíny, ktorá usmrtila šiestich lyžiarov 12. marca 2016 Foto: TASR/AP

K nešťastiu došlo na hore Monte Nevoso v regióne Južné Tirolsko pri hraniach s Rakúskom.

Rím 12. marca (TASR) - Záchranári ukončili dnes pátraciu a záchrannú operáciu v horách v severnom Taliansku po páde lavíny, ktorá usmrtila šiestich lyžiarov.

Informovala o tom talianska agentúra ANSA s tým, že podľa správ záchrannej služby je medzi obeťami päť lyžiarov z Talianska a jeden Rakúšan.

Lavína padla na 3358 metrovom vrchu Schneebiger Nock, hore v taliančine známej ako Monte Nevoso, neďaleko hraníc s Rakúskom v talianskej provincii Južné Tirolsko, píše agentúra DPA.




Nasadené záchranné tímy ukončili pátraciu operáciu dnes popoludní po tom, ako konštatovali, že v oblasti hory už nemajú informácie o žiadnych nezvestných. Zo snehu vytiahli telá všetkých šiestich obetí a previezli ich do nižšie položených oblastí.

Talianske média ďalej uviedli, že ôsmim ľuďom sa podarilo vyslobodiť spod masy snehu a pomohli ďalším do bezpečia.

Do záchrannej misie sa zapojilo 100 ľudí vrátane vrtuľníkov a stopovacích psov.

"Operáciu takéhoto rozsahu tu máme iba zriedka," uviedol Rafael Kostner, príslušník horskej záchrannej služby Aiut Alpin, ktorá koordinovala lety záchranných vrtuľníkov.

Agentúra AP s odvolaním sa na políciu uviedla, že lavína strhla lyžiarov v nadmorskej výške zhruba 3000 metrov. Obeťami sú lyžiari, ktorí sa šplhali k hrebeňu 3358 metrov vysokej hory a odtiaľ sa spúšťali.

Záchranári sa pripravujú nastúpiť do vrtuľníka vo Valle Aurina v severnom Taliansku po páde lavíny, ktorá usmrtila šiestich lyžiarov 12. marca 2016
Foto: TASR/AP