Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Talianska a maltská pobrežná stráž zadržala takmer 400 migrantov

Námorní vojaci pomáhajú africkým migrantom z paluby lode. Foto: TASR/AP

Štáty sa sťažujú na nedostatočnú pomoc Európskej únie pri riešení tohto problému.

Valletta 4. júla (TASR) - Takmer 400 migrantov zadržala na mori talianska a maltská pobrežná stráž v rámci dvoch samostatných akcií. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Južne od Malty zadržali približne 290 osôb a následne ich dopravili na pevninu. Ide o jeden z najpočetnejších príchodov migrantov v nedávnej histórii tejto stredomorskej ostrovnej krajiny.

Podľa denníka Times of Malta štyroch mužov a tri ženy museli hospitalizovať, pričom u troch osôb zistili strelné rany. Predpokladá sa, že loď s utečencami vyplávala z Líbye.

Pri ďalšej akcii talianska pobrežná stráž objavila pri pobreží Sicílie loď s približne sto pasažiermi, vrátane detí a desiatich žien, z ktorých sa jedna nachádzala vo vysokom štádiu tehotenstva.

Pobrežná stráž loď odprevadila do prístavu v Syrakúzach, kde miestne úrady začali s vyšetrovaním. V tomto prípade ide pravdepodobne o sýrskych občanov, ktorí sa na svoju cestu vydali z Egypta.

Stovky utečencov z afrického kontinentu sa každý rok pokúšajú uniknúť pred zlými životnými podmienkami a prenasledovaním cez Stredozemné more do Európy, často na vratkých plavidlách.

Taliansko a Malta, ktoré sú najčastejšími cieľmi migračných vĺn, sa sťažujú na nedostatočnú pomoc Európskej únie pri riešení tohto problému. Maltský premiér Joseph Muscat pohrozil vetovaním rozhodnutí EÚ, ak jeho krajine nebude poskytnutá väčšia pomoc.