Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Stredozemnom mori zachránili takmer 650 migrantov

Zachránení migranti na palube lode talianskych námorných sil Foto: TASR/AP

Taliansko čelí tento rok rekordnému prílevu migrantov, ktorý vo veľkej miere spôsobila vojna Sýrii, v pásme Gazy, Líbyi a na iných miestach v rôznych častiach sveta.

Rím 14. októbra (TASR) - Po niekoľkodňovej záchrannej akcii pristálo dnes pri Talianskych brehoch celkovo 648 utečencov prevažne z afrických krajín. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie talianskych úradov.

Na palube talianskej vojenskej lode prepravili do mesta Pozzallo na juhovýchode Sicílie 299 ľudí; 218 utečencov dopravila do neďalekého mesta Porto Empedocle obchodná loď; plavidlo rovnakého určenia bezpečne prepravilo do juhotalianskeho prístavu Brindisi ďalších 131 migrantov.

Podľa talianskej pobrežnej stráže niektorých utečencov sa podarilo zastaviť v líbyjských pobrežných vodách vrátane 94 ľudí, ktorých z vôd Stredozemného mora vyzdvihli v pondelok. Ich príchod do západosicílskeho mesta Trapani sa očakáva v stredu.

Taliansko čelí tento rok rekordnému prílevu migrantov, ktorý vo veľkej miere spôsobila vojna Sýrii, v pásme Gazy, Líbyi a na iných miestach v rôznych častiach sveta. Od začiatku roka pristálo pri talianskych brehoch najmenej 139.210 utečencov, pričom za celé obdobie minulého roku to bolo len 43.000.