Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliansko odmietlo prijať humanitárnu loď s vyše 600 migrantmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Salvini tak nezostal nič dlžný svojim predvolebným sľubom, že zastaví prílev migrantov do svojej vlasti.

Rím 10. júna (TASR) - Taliansko odmietlo vpustiť do svojich prístavov humanitárnu loď prepravujúcu vyše 600 migrantov a požiadalo Maltu, aby plavidlu pomohol tento stredomorský ostrovný štát. Príkaz vydal nový taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý je šéfom krajne pravicovej strany Liga Severu (LN), informovala v nedeľu agentúra Reuters.

Salvini tak nezostal nič dlžný svojim predvolebným sľubom, že zastaví prílev migrantov do svojej vlasti. "Malta neberie nikoho, Francúzsko vytláča ľudí od svojich hraníc, Španielsko bráni svoje hranice zbraňami. Oddnes začne i Taliansko hovoriť nie obchodovaniu s ľuďmi a ilegálnej imigrácii," uviedol Salvini.

"Mojím cieľom je zabezpečiť pokojný život pre týchto mladých ľudí v Afrike a pre naše deti v Taliansku. Prístavy uzatvoríme," dodal šéf rezortu vnútra. Malta však jeho žiadosť odmietla s tým, že s touto záchrannou operáciou nemá nič dočinenia. Plavidlo Aquarius patrí európskej humanitárnej organizácii SOS Méditerranée.

Podľa nej zobral Aquarius na svoju palubu 629 migrantov vrátane 123 maloletých osôb bez sprievodu, 11 ďalších detí a siedmich tehotných žien. Väčšinu z nich tvoria obyvatelia subsaharskej Afriky, ktorí boli zachránení počas šiestich operácií pri pobreží Líbye, pričom stovky z nich vytiahli z mora lode talianskych námorných síl a následne ich odovzdali Aquariusu.

Za uplynulých päť rokov sa do Talianska dostalo z Afriky po mori viac než 600.000 migrantov. Salvini obvinil humanitárne organizácie z toho, že migrantom poskytujú "taxislužbu". Minister v piatok vyzval NATO, aby pomohlo Taliansku chrániť jeho južné pobrežie. OSN odhaduje, že v roku 2018 zahynulo na ceste do Európy v Stredozemnom mori najmenej 500 migrantov.

Spor medzi Maltou a Talianskom pretrváva


Malta obvinila Taliansko z porušenia medzinárodných noriem tým, že nariadilo lodi prepravujúcej stovky migrantov, aby zostala na mori. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s tým, že medzi oboma krajinami pretrváva diplomatický spor ohľadne toho, kde môže plavidlo zakotviť.

Maltský premiér Joseph Muscat uviedol, že po odmietnutí Talianska vpustiť plavidlo Aquarius, patriace humanitárnej organizácii, do svojich prístavov hrozí riziko "nebezpečnej situácie pre všetkých zúčastnených".

Po nedeľnom rozhovore so svojím talianskym náprotivkom Muscat odmietol vpustiť plavidlo do maltského prístavu, ale uviedol, že jeho krajina pristúpi v prípade potreby k núdzovým evakuáciám migrantov zo zdravotných dôvodov.

Diplomatický spor je prvým prejavom prísnejšej imigračnej politiky novej talianskej vlády. Minister vnútra Matteo Salvini nezostal nič dlžný svojim predvolebným sľubom, že zastaví prílev migrantov do svojej vlasti. "Malta neberie nikoho, Francúzsko vytláča ľudí od svojich hraníc, Španielsko bráni svoje hranice zbraňami. Oddnes začne i Taliansko hovoriť nie obchodovaniu s ľuďmi a ilegálnej imigrácii," uviedol v nedeľu Salvini po tom, ako vydal príkaz nevpustiť loď do talianskych prístavov.

EÚ a UNHCR žiadajú odložiť debaty a postarať sa o prisťahovalcov



EÚ a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzvali v pondelok na rýchle vyriešenie sporu súvisiaceho s loďou prepravujúcou stovky migrantov, ktorej Taliansko nedovolilo zakotviť vo svojich prístavoch.

Loď sa momentálne nachádza v medzinárodných vodách Stredozemného mora medzi Talianskom a Maltou, ktorá prisťahovalcov tiež odmietla prijať. Tento diplomatický spor je prvým prejavom prísnejšej imigračnej politiky novej talianskej vlády.

Plavidlo Aquarius patrí európskej humanitárnej organizácii SOS Méditerranée. Podľa nej zobral Aquarius na svoju palubu 629 migrantov vrátane 123 maloletých osôb bez sprievodu, 11 ďalších detí a siedmich tehotných žien. Väčšinu z nich tvoria obyvatelia subsaharskej Afriky, ktorých zachránili počas šiestich operácií pri pobreží Líbye. Stovky z nich vytiahli z mora lode talianskych námorných síl a následne ich odovzdali posádke Aquaria.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v pondelok vo svojom príspevku na Facebooku napísal, že "zachraňovať ľudské životy na mori je povinnosť, ale meniť Taliansko na obrovský utečenecký tábor už nie". "Taliansko sklonilo hlavu a súhlasilo. Tentoraz je tu niekto, kto povedal 'nie'," dodal Salvini.

UNHCR však upozorňuje, že ľudia na lodi "sú v núdzi, majú nedostatok prostriedkov a potrebujú rýchlu pomoc." UNHCR nalieha na vlády, aby preto nateraz prestali s politickými diskusiami o tom, kto má niesť zodpovednosť a ako čo najlepšie rozdeliť kompetencie medzi jednotlivé štáty.

Organizácia SOS Mediterranée podľa Reuters informovala, že loď má dostatok zásob pre migrantov ešte aspoň na jeden deň.

Taliansko sa v posledných rokoch muselo vyrovnať so stovkami tisíc migrantov, ktorí sa vylodili na jeho území a snažia sa odtiaľ dostať do Európy.

Zákony EÚ požadujú, aby sa žiadatelia o azyl zaregistrovali v prvej bezpečnej krajine, v ktorej sa nachádzajú. Dotknuté krajiny, ako napríklad Taliansko a Malta, však tvrdia, že táto záťaž by sa mala rozdeliť na celú EÚ.

Taliansky minister dopravy Danilo Toninelli, ktorého rezort zodpovedá aj za prístavy a pobrežnú stráž, na margo rozhodnutia nedovoliť lodi s migrantmi zakotviť v Taliansku vo vysielaní televízie v pondelok uviedol, že "toto nie je neľudské (...). Je to zdravý rozum (...) Požadujeme, aby celá Európa prevzala zodpovednosť za taký háklivý a závažný problém, akým je prisťahovalectvo."

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas v pondelok v Bruseli pripomenul, že "hovoríme o ľuďoch... Prioritou talianskych a maltských orgánov by malo byť zabezpečiť, aby títo ľudia dostávali takú starostlivosť, akú potrebujú". "Vyzývame všetkých zúčastnených, aby prispeli k rýchlemu riešeniu, aby ľudia na palube plavidla mohli čo najskôr bezpečne vystúpiť," apeloval.

Podľa zákona bude pre Taliansko ťažké odmietnuť lodi bezpečný prístav, keďže jeho vlastná pobrežná stráž koordinovala záchranu a vytiahla z mora viac ako 280 migrantov, ktorých svojimi loďami prepravila do bezpečia na Aquarius.

Salvini podľa Reuters upozornil už aj ďalšiu loď, Sea Watch 3, ktorá hliadkuje po líbyjskom pobreží, že talianske úrady ju nevpustia do talianskeho prístavu.

"Malta nekoná, Francúzsko ich odmieta a Európa sa nestará," napísal Salvini. "Basta!" dodal.

Loď s migrantmi môže zakotviť vo Valencii, rozhodol španielsky premiér



Španielsky premiér Pedro Sánchez nariadil úradom, aby umožnili lodi so stovkami migrantov na palube zakotviť v prístave v meste Valencia na východe krajiny. Loď prevážajúcu 629 osôb predtým odmietli Malta i Taliansko, informovala agentúra AP.

"Je našou povinnosťou predísť humanitárnej katastrofe a týmto ľuďom ponúknuť bezpečný prístav," uvádza sa vo vyhlásení úradu nového španielskeho premiéra. Španielsko si chce plniť svoje medzinárodné záväzky ohľadne humanitárnej krízy, dodalo.

Európski socialisti kritizujú Rím za uzavretie prístavov pre loď s utečencami



Strana európskych socialistov (PES) v pondelok ostro odsúdila novú taliansku vládu za to, že uzavrela talianske prístavy pre loď Aquarius prepravujúcu stovky migrantov.

Predseda PES a bulharský europoslanec Sergej Stanišev pripomenul, že vláda v znamení spojenectva populistov a krajnej pravice odmietla povoliť tomuto plavidlu vstup do sicílskeho prístavu Palermo, pretože sa obáva straty voličskej podpory v lokálnych voľbách.

Uzavretie prístavov v Taliansku nariadil minister vnútra Matteo Salvini, vodca protiprisťahovalecky zameranej Ligy Severu (LS) a minister infraštruktúry Danilo Toninelli z Hnutia piatich hviezd (M5S).

Líder PES upozornil, že na lodi, ktorú prevádzkuje charitatívna spoločnosť so sídlom v Nemecku, je viac ako 600 utečencov, ktorí boli zachránení z vôd Stredozemného mora a ktorí potrebujú urgentnú humanitárnu pomoc. Sú medzi nimi deti, maloleté osoby bez sprievodu dospelých a tehotné ženy.

"Je nechutné, že nová talianska vláda je ochotná riskovať stovky nevinných životov, vrátane detí a tehotných žien, len preto, aby udržiavala svoju trvalú volebnú kampaň určenú pre domáce politické ciele," uviedol Stanišev v správe pre médiá. Podľa jeho slov je "ironické", že protieurópsky zameraná vládna koalícia (LN - M5S) teraz uvádza argument, že "migrácia je európska zodpovednosť", snaží sa vyvolať diplomatickú krízu s maltskou vládou a odmieta plniť svoje záväzky vyplávajúce z medzinárodného práva.

Stanišev zároveň ocenil postoj starostov juhotalianskych pobrežných miest, ktorí vyjadrili ochotu neuposlúchnuť "neľudské pokyny" novej vlády.

Spravodajca TASR Jaromír Novak

Salvini: To, že loď s migrantmi napokon prijalo Španielsko, je naším víťazstvom



Taliansko vyhlásilo, že ponuka zo strany Španielska prijať záchranársku loď Aquarius s vyše 600 migrantmi na palube potvrdila správnosť rozhodnutia Ríma zabrániť tomuto plavidlu, aby ukotvilo v jednom z talianskych prístavov, a zároveň ukázala, že tvrdý postoj novej vlády k imigrácii sa oplatil.

"Víťazstvo!" napísal v pondelok taliansky minister vnútra Matteo Salvini na sociálnej sieti Twitter po tom, ako španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil, že dané plavidlo nachádzajúce sa v Stredozemnom mori prijme prístav Valencia. Salvini je tiež vicepremiérom a lídrom krajne pravicovej strany Liga Severu (LN).

"Zdvorilo sa ozvať sa oplatí. Taliansko to nespravilo už mnoho rokov," povedal podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii Salvini, ktorý presadzuje tvrdý postoj k imigrácii. Krok Španielska privítal tiež taliansky premiér Giuseppe Conte s tým, že cieľom bude teraz dosiahnuť, aby boli azylové pravidlá EÚ "spravodlivejšie pre všetkých".

Migrantov, medzi ktorými je 123 neplnoletých osôb bez sprievodu, 11 malých detí a sedem tehotných žien, zachránili v sobotu počas šiestich samostatných nočných operácií pri líbyjskom pobreží. Migranti podľa humanitárnej organizácie SOS Méditerranée, ktorej plavidlo patrí, pochádzajú zo subsaharskej Afriky.

Salvini predtým požadoval, aby plavidlu pomohla Malta, tá to však odmietla, čo vyvolalo kritickú reakciu EÚ, ktorá situáciu označila za "urgentný humanitárny imperatív". Stav migrantov je stabilný, ale odklad vylodenia by už predstavoval riziko, tvrdia humanitárni pracovníci.

Rím vyslal k záchranárskej lodi dve hliadkovacie plavidlá s lekármi, ktorí sú v prípade potreby pripravení pomôcť komukoľvek z pasažierov Aquaria. Podľa SOS Méditerranée však bude vylodenie vo Valencii veľkou technickou výzvou a plavidlo bude potrebovať doplnenie zásob priamo na mori, uvádza agentúra AP.

"Zachraňovať životy je povinnosťou, zmeniť Taliansko na obrovský utečenecký tábor však nie. Taliansko si už nebude nakladať na chrbát a poslúchať. Tentoraz je tu niekto, kto hovorí nie," uviedol Salvini.