Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Taliansko otvorilo humanitárny koridor pre utečencov zo Sýrie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Za vytvorenie humanitárneho koridoru lobovali kresťanské skupiny u talianskej vlády, aby udelila víza stovkám utečencov v táboroch v Libanone, Maroku a Etiópii.

Londýn 4. februára (TASR) - Sedemročné dievča zo Sýrie trpiace rakovinou sa stalo prvým z približne 1000 utečencov, ktorých prepravia do Talianska v rámci pilotného projektu zameraného na odradenie týchto ľudí od nebezpečných plavieb do Európy cez Stredozemné more. Zásluhu na tzv. humanitárnom koridore majú katolícke Spoločenstvo sv. Egídia so sídlom v Ríme a talianska Federácia protestantských cirkví, informovala agentúra AP.

Sedemročná Falak Húráníová priletela spolu s rodičmi a šesťročným bratom komerčným letom na rímske Letisko Leonarda da Vinciho. Dievča pochádzajúce z Homsu trpí zriedkavým typom rakoviny postihujúcim očnú sietnicu a podľa vyhlásenia Spoločenstva sv. Egídia potrebuje chemoterapiu.

Rodina Húráníovcov utiekla z Homsu pred necelými troma rokmi a usadila sa v meste Tripolis na severe Libanonu.

Uvedené kresťanské skupiny lobovali u talianskej vlády, aby udelila humanitárne víza stovkám utečencov v táboroch v Libanone, Maroku a Etiópii a vyčlenila zhruba 1,3 milióna eur na spracovanie týchto dokladov, ako aj na dopravu do Talianska a ubytovanie, kým budú spracované ich žiadosti o azyl.

Humanitárny koridor do Talianska otvorili v čase, keď sa predstavitelia 70 krajín zišli v Londýne na darcovskej konferencii pod záštitou OSN, ktorá je zameraná na financovanie pomoci Sýrčanom postihnutým občianskou vojnou. Cieľom je vyzbierať na humanitárnu pomoc Sýrčanom v tomto roku viac než sedem miliárd eur.

Vojna v Sýrii si podľa odhadov vyžiadala 250.000 obetí na životoch a vyhnala milióny ľudí z domovov. Šesť miliónov Sýrčanov je vnútorne vysídlených v samotnej Sýrii a ďalšie štyri milióny utiekli do Jordánska, Libanonu, Turecka či do Európy.