Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala muža, ktorý v Miláne zastrelil najmenej troch ľudí

Záchranári a policajti pomáhajú zranenej osobe po streľbe pred budovou justičného paláca v Miláne 9. apríla 2015. Podľa predsedu odvolacieho súdu Giovanniho Canzia v budove strieľal muž obvinený v práve pojednávanej kauze, ktorý je stále na úteku. Milánska polícia spustila v súvislosti s prípadom rozsiahlu pátraciu akciu, v rámci ktorej uzatvorila všetky východy z justičného paláca.Člen zdravotnej záchrannej služby, ktorá na mieste incidentu zasahovala, uviedol, že pri streľbe zahynuli dvaja ľudia, z ktorých jeden bol sudca. Foto: TASR/AP

Zamestnanci, ktorí po streľbe z budovy súdu vychádzali, naznačovali, že strelec sa kontrole detektorom kovu mohol vyhnúť tak, že išiel v sprievode svojho advokáta.

Miláno 9. apríla (TASR) - Talianska polícia zadržala muža podozrivého z toho, že dnes v budove súdu v meste Miláno smrteľne postrelil najmenej troch ľudí a dvoch ďalších zranil. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie talianskeho ministra vnútra Angelina Alfana.

Policajti v civile pomáhajú pri evakuácii ľudí po streľbe v budove justičného paláca v Miláne 9. apríla 2015.Podľa predsedu odvolacieho súdu Giovanniho Canzia v budove strieľal muž obvinený v práve pojednávanej kauze, ktorý je stále na úteku.
Foto: TASR/AP


Podľa Alfana karabinieri údajného páchateľa zadržali, keď sa z miesta činu pokúšal uniknúť na motocykli.

Talianska agentúra ANSA uviedla, že jednou z obetí streľby bol aj sudca, ktorého predseda odvolacieho súdu Giovanni Canzio identifikoval ako Fernanda Ciampiho. Pri incidente údajne zahynuli aj ďalší dvaja ľudia, z ktorých jeden je advokát.

Agentúra ANSA s odvolaním sa miestnych záchranárov informovala o štyroch mŕtvych. Dvaja ľudia v dôsledku streľby údajne utrpeli infarkt. Tretie mŕtve telo sa našlo vo vnútri justičného paláca, zatiaľ čo štvrtá obeť podľahla zraneniam počas operácie po prevoze do nemocnice.

Podľa agentúry ANSA a iných talianskych médií bol páchateľom muž obvinený v kauze podvodného bankrotu, ktorého prípad súd práve pojednával.



Prokurátor Edmondo Bruti Liberati pre agentúru AP povedal, že podozrivý najprv vystrelil na svojho advokáta a ďalšieho spoluobvineného v tej istej kauze, pričom oboch zabil. Ďalšieho spoluobvineného postrelil. Potom údajne zišiel o poschodie nižšie, kde zastrelil sudcu. Podľa prokurátora však nie je jasné, či bol medzi páchateľom a zastreleným sudcom nejaký vzťah.

Streľba na milánskom súde okamžite vyvolala otázky, ako mohol účastník trestného konania prísť na súdne pojednávanie ozbrojený, keď aj bežní návštevníci musia pred vstupom do budovy, pripomínajúcej pevnosť, prejsť cez detektory kovu. Tie sa nachádzajú pri štyroch hlavných vchodoch, avšak zamestnancov súdu do budovy bežne púšťajú len na základe preukázania sa úradnou identifikačnou kartou.

Zamestnanci, ktorí po streľbe z budovy súdu vychádzali, naznačovali, že strelec sa kontrole detektorom kovu mohol vyhnúť tak, že išiel v sprievode svojho advokáta.