Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Taliansku zasahovali v domoch osôb podozrivých z propagácie fašizmu

Snímka z videa ukazuje niektoré predmety nájdené v domoch 24 ľudí vyšetrovaných pre propagáciu fašizmu v stredu 14. februára 2024 vo Ferrare v severnom Taliansku. Foto: TASR/AP

Polícia pri stredajších zásahoch zaistila oranžové väzenské uniformy, falošnú pištoľ, reťaze, nože, obušky a tlačoviny vrátane kalendárov s Mussoliniho podobizňou.

Miláno 14. februára (TASR) - Talianska polícia vykonala v stredu razie v domoch 24 osôb, ktoré sú vyšetrované pre propagáciu fašizmu. Na decembrovom zhromaždení v reštaurácii v židovskej štvrti mesta Ferrara totiž oslavovali Benita Mussoliniho a Adolfa Hitlera, píše TASR podľa agentúry AP.

Podozriví dvadsiatnici až tridsiatnici žijú vo Ferrare. Podľa vyšetrovateľa Andreu Zacconeho na stretnutí 20. decembra rozdávali tlačoviny, v ktorých chválili Hitlera či Mussoliniho. Urážali Annu Frankovú alebo niekdajšiu atlétku čiernej pleti Fionu Mayovú, ktorá v skoku do diaľky reprezentovala Taliansko. Mali pritom oblečené oranžové oblečenie, aké nosia väzni v USA.

Ostatní hostia reštaurácie mali voči ich konaniu námietky a skupina sa im preto vyhrážala zabitím. Neprestali s tým ani po príchode polície. Skupinu preto vyšetrujú pre obvinenia z podnecovania rasovej nenávisti a ospravedlňovania fašizmu, čo je v Taliansku trestné.

Polícia pri stredajších zásahoch zaistila oranžové väzenské uniformy, falošnú pištoľ, reťaze, nože, obušky a tlačoviny vrátane kalendárov s Mussoliniho podobizňou. Zabavila aj rôznu elektroniku a teraz preveruje, či bol decembrový incident jednorázová akcia.

V Taliansku v ostatnom čase pribúdajú antisemitské prejavy. Podľa AP to súvisí s teroristickým útokom hnutia Hamas 7. októbra na Izrael a následnou vojnou v Pásme Gazy.