Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Taliansko pre obavy o útok na Izrael vyzvalo Irán na zdržanlivosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

K útok na budovu iránskeho diplomatického zastúpenia v sýrskom meste Damask došlo 1. apríla.

Rím 12. apríla (TASR) - Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v piatok telefonicky apeloval na svojho iránskeho náprotivka Hosejna Amíra Abdollahjána, aby Irán zachoval zdržanlivosť a umiernenosť. Objavili sa totiž obavy, že Teherán a ním podporované ozbrojené skupiny môžu čoskoro zaútočiť na Izrael v odvete za nedávny nálet na iránsky konzulát v Sýrii, informuje agentúra AFP.

"Nemôžeme riskovať eskaláciu v takejto mimoriadne nestabilnej fáze. Všetci regionálni aktéri musia preukázať zodpovednosť," uviedol Tajani vo vyhlásení. Podobné výzvy smerované na krajiny na Blízkom východe predtým vydali aj Británia, Nemecko či Rusko. USA a ČR tiež vydali výstrahy pred cestovaním do Iránu.

K útok na budovu iránskeho diplomatického zastúpenia v sýrskom meste Damask došlo 1. apríla. O život pri ňom prišlo sedem členov elitných iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Irán tento útok pripísal Izraelu a prisľúbil mu zaň odvetu. Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu varoval, že Izrael musí byť a bude za tento útok potrestaný.

Teherán však predstaviteľom USA jasne povedal, že akákoľvek odveta "nebude eskalovať" situáciu.

Americkí predstavitelia v piatok upozornili, že hrozba iránskeho útoku na Izrael zostáva skutočná. Denník Wall Street Journal (WSJ) napísal, že Izrael sa pripravuje na "priamy" útok z Iránu už v piatok alebo v sobotu.

WSJ sa odvolal na osobu oboznámenú s touto záležitosťou. Táto osoba, ktorej dalo informácie iránske vedenie, však podľa denníka povedala, že Irán o plánoch diskutuje, ale rozhodnutie o útoku ešte nepadlo.

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok vyhlásil, že Izrael je pripravený brániť sa na zemi aj vo vzduchu v úzkej spolupráci so svojimi partnermi.