Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident odpustil časť trestu niekdajšej agentke CIA

Taliansky prezident Sergio Mattarella. Foto: TASR AP

Sabrine de Sousovej odsúdili v Miláne v neprítomnosti na sedem rokov väzenia za účasť na únose egyptského imáma abú Umara z roku 2003.

Rím 1. marca (TASR) - Taliansky prezident Sergio Mattarella odpustil niekdajšej agentke americkej CIA Sabrine de Sousovej (61), ktorú v Miláne odsúdili v neprítomnosti na sedem rokov väzenia za účasť na únose egyptského imáma abú Umara z roku 2003, časť jej trestu, ktorý sa tak skrátil na tri roky.

Najvyšší taliansky predstaviteľ tak umožnil americkej občianke, aby požiadala o výkon alternatívneho trestu, informovali tamojšie médiá.

Prvý prípad únosu podozrivých z terorizmu po útokoch na americké ciele z 11. septembra 2001 vyvolal svojho času značný rozruch nielen v krajine na Apeninskom polostrove.

Spojené štáty odmietli vydať dôvodne podozrivých agentov CIA, takže proces s nimi prebehol v ich neprítomnosti. Vynesený nepodmienečný trest si však žiadny z aktérov zatiaľ neodpykal.

Egyptského imáma Usámu Mustafu Hassana Násira – známeho ako abú Umar – uniesli vo februári 2003 príslušníci CIA v spolupráci s talianskou vojenskou tajnou službu SISMI.

Zajatca dopravili do krajiny jeho pôvodu, pričom ako zastávka pri transporte poslúžila americká základňa Ramstein v Nemecku. Advokáti imáma tvrdili, že ich mandanta v Egypte mučili v prísne stráženom väzení.

Bývalého šéfa talianskej vojenskej tajnej služby SISMI Nicolu Pollariho odsúdili v tejto súvislosti na desať rokov, niekdajšieho šéfa pobočky CIA v Taliansku Jeffa Castelliho na sedem rokov väzenia.

Ďalší dvaja agenti CIA dostali šesť rokov, tiež ich súdili v neprítomnosti. Nižší súd, ktorý v roku 2009 odsúdil 23 ďalších Američanov na sedem až deväť rokov väzenia, týchto troch mužov pôvodne oslobodil kvôli diplomatickej imunite.