Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Taliansko privítalo zadržanie exčlenov z Červené brigády

Mario Draghi odpovedá na otázky novinárov. Foto: TASR/AP

Francúzske úrady teraz preskúmajú žiadosť o vydanie týchto siedmich zadržaných do Talianska.

Rím 28. apríla (TASR) - Talianska vláda privítala správu o zadržaní siedmich bývalých členov ultraľavicovej teroristickej organizácie Červené brigády vo Francúzsku. Bolesť, ktorú spôsobili svojimi zločinmi, však podľa talianskeho kabinetu stále pretrváva. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Taliansky premiér Mario Draghi privítal rozhodnutie Francúzska konať na základe žiadosti Talianska proti týmto osobám "zodpovedným za veľmi závažné teroristické činy". Tie podľa Draghiho zanechali rany, ktoré sú "stále otvorené". Dodal, že spomienky na ich barbarské činy sú v Taliansku stále živé.

Šéf talianskej diplomacie Luigi Di Maio uviedol, že "skutočnosť, že títo bývalí členovia Červených brigád boli teraz zadržaní, ukazuje, že človek nemôže utiecť pred zodpovednosťou, bolesťou a ani škodami, ktoré spôsobil".

Ako uvádza AFP, francúzske úrady teraz preskúmajú žiadosť o vydanie týchto siedmich zadržaných do Talianska.

Úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v stredu oznámil, že úrady stále pátrajú po troch osobách, ktoré sa pokúsili o útek, avšak podarilo sa ich už lokalizovať.

Rozhodnutie o zadržanie desiatich ľavicových extrémistov evidovaných na zozname 200 ľudí, ktorých vydanie z Francúzska požadovalo Taliansko už roky, učinil Macron. Tieto osoby vrátane dvoch žien boli v Taliansku uznané za vinné z terorizmu a desaťročia sa skrývali vo Francúzsku.

Francúzsko prostredníctvom Mitterrandovej doktríny prijatej v roku 1985 poskytlo politický azyl všetkým teroristom z Talianska, ktorí svoje činy oľutovali. Táto politika dlhodobo spôsobovala medzi oboma krajinami napätie. Spomedzi približne 140 exrémistov, ktorí túto možnosť využili, niekoľkí dodnes žijú v Taliansku.

Pri bombových útokoch od konca 60. do polovice 80. rokov 20. storočia, známych ako "roky olova", prišli v Taliansku o život stovky ľudí.