Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Talianska prokuratúra začala vyšetrovanie v prípade zavaleného hotela

Na archívnej snímke záchranári pracujú na mieste hotela zasypaného lavínou v meste Rigopiano, v centrálnom Taliansku 20. januára 2017. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia skúmajú, či nedošlo k porušeniam platných predpisov v súvislosti s povolením výstavby horského hotela v oblasti ohrozenej lavínami.

Rím 23. novembra (TASR) - Talianska prokuratúra začala vo štvrtok vyšetrovať 23 ľudí v súvislosti s pádom snehovej lavíny na hotel Rigopiano, v ktorom v januári zahynulo 29 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Vyšetrovatelia skúmajú, či nedošlo k porušeniam platných predpisov v súvislosti s povolením výstavby horského hotela v oblasti ohrozenej lavínami. Tiež zisťujú, či hotel nemal byť evakuovaný po zemetrasení, ktoré predtým zasiahlo neďalekú oblasť pri meste Farindola v stredotalianskej provincii Pescara. Tiež skúmajú aj to, či príslušné orgány nezareagovali na prosby o záchranu osôb zo zavaleného hotela príliš pomaly.

Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA začala prokuratúra vyšetrovať celkovo 23 ľudí s tým, že prípadné obvinenia môžu zahŕňať aj neúmyselné zabitie.

Lavína zasypala hotel v stredotalianskom regióne Abruzzo v noci na 18. januára, keď ľudia spali. Okolitú oblasť zasiahlo krátko predtým zemetrasenie, zatiaľ čo prístupová cesta k hotelu bola po výdatnom snežení neprejazdná.

Pôvodne horská chata ležiaca v nadmorskej výške 1200 metrov bola začiatkom 70. rokoch prestavaná a rozšírená na štvorhviezdičkový hotel s ponukou kúpeľných procedúr.