Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Končiaci premiér Renzi naznačil možnosť svojho návratu do politiky

Na archívnej snímke taliansky premiér Matteo Renzi vhadzuje volebný lístok do urny počas referenda o ústavnej reforme 4. decembra 2016 v Pontassieve. Sľúbil, že v prípade neúspechu referenda odstúpi z funkcie. Foto: TASR AP

Podľa premiéra M. Renziho teraz nastal čas na jeho odchod. Súčasne však poznamenal, že dostáva tisíce e-mailov a SMS správ, v ktorých mu jeho stúpenci vyjadrujú podporu.

Rím 7. decembra (TASR) - Odstupujúci taliansky premiér Matteo Renzi dnes povedal svojim stúpencom, aby nestrácali nádej a vyzval svojich politických oponentov, aby predložili konštruktívne návrhy na riešenie súčasnej politickej krízy v krajine.

"Nájdeme cestu ako nepremárniť to dobré, čo ste urobili," prisľúbil Renzi v elektronickom newsletteri, ktorý rozoslal svojim priaznivcom. "Je tu niekoľko miliónov Talianov, ktorí veria v iný typ politiky, videli sme ich (v predchádzajúcich hlasovaniach) a uvidíme ich znova v budúcnosti," dodal.

Podľa Renziho teraz nastal čas na jeho odchod. Súčasne však poznamenal, že dostáva tisíce e-mailov a SMS správ, v ktorých mu jeho stúpenci vyjadrujú podporu. "Mám šťastie, že som obklopený takým množstvom sympatií. A ľuďmi, čo sa o mňa starajú," napísal.

V otázke budúcej vlády Renzi zdôraznil, že to nezávisí od neho, ale od všetkých politických strán. Tie musia podľa neho prevziať zodpovednosť za dianie v krajine a jasne sa vysloviť, či si želajú predčasné voľby.