Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident poveril zostavením vlády Mattea Renziho

Matteo Renzi Foto: TASR/AP Photo

Renzi, ktorý s prezidentom hovoril hodinu a pol, by sa vo veku 39 rokov stal najmladším premiérom v dejinách Talianska.

Rím 17. februára (TASR) - Taliansky prezident Giorgio Napolitano poveril dnes podľa očakávaní lídra stredoľavej Demokratickej strany (PD) Mattea Renziho zostavením novej vlády. Oznámila to Napolitanova kancelária.

Renzi, ktorý s prezidentom hovoril hodinu a pol, by sa vo veku 39 rokov stal najmladším premiérom v dejinách Talianska. Musí si však zabezpečiť väčšinovú podporu v parlamente, na ktorú potrebuje oficiálnu koaličnú dohodu s menšou stranou Nový pravý stred (NCD).

Očakáva sa, že Renzi predstaví svoj nový kabinet a bude sa uchádzať o vyslovenie dôvery v oboch komorách parlamentu ešte v priebehu tohto týždňa.

Informácie priniesli agentúry Reuters a DPA.

Renzi, doterajší starosta Florencie, minulý týždeň prinútil premiéra Enrica Lettu odstúpiť po vnútrostraníckom mocenskom boji.

Renzi po decembrovom zvolení za predsedu PD kritizoval aktivity Lettu a podarilo sa mu získať podporu väčšiny vedúcich predstaviteľov strany, ktorí sa stotožnili s jeho predstavou ráznejšieho presadzovania hospodárskych reforiem. Kritici však považujú Renziho za príliš ambiciózneho a túžiaceho po moci. Poukazujú na to, že aj fašistický vodca Benito Mussolini mal 39 rokov, keď začal formovať vládu.