Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Taliansko si predvolalo maďarského veľvyslanca

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Tridsaťdeväťročnú Ilariu Salisovú zatkli v maďarskej metropole ešte vlani vo februári a obžalovali ju v troch bodoch z pokusu o útok a z členstva v extrémistickej ľavicovej organizácii.

Rím 30. januára (TASR) - Taliansko si v pondelok predvolalo maďarského veľvyslanca na protest voči zaobchádzaniu s talianskou občiankou, ktorá v Budapešti čaká na súdny proces pre obvinenia z útoku na skupinu neonacistov. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informovala agentúra AFP.

Tridsaťdeväťročnú Ilariu Salisovú zatkli v maďarskej metropole ešte vlani vo februári a obžalovali ju v troch bodoch z pokusu o útok a z členstva v extrémistickej ľavicovej organizácii.

Pred súdom v Budapešti sa objavila v pondelok spolu so svojimi údajnými spolupáchateľmi. Prokuratúra pre ňu žiada väzenský trest vo výške 11 rokov, vyplýva z dokumentov súdu.

Samotná Salisová všetky obvinenia odmieta a jej rodina podala sťažnosť na to, ako s ňou zaobchádzajú v maďarskom väzení.

"Žiadame maďarskú vládu o monitoring a intervenciu s cieľom zaistiť rešpektovanie práv zadržanej a na proces čakajúcej talianskej občianky Ilarie Salisovej, ktoré vyplývajú zo zákona Európskej únie," uviedol predtým taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani na platforme X.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová, líderka postfašistickej strany Bratia Talianska (FdI), mala v minulosti dobré vzťahy s maďarským nacionalistickým premiérom Viktorom Orbánom, pripomína AFP.

Meloniová však rozhodne podporuje Ukrajinu v jej boji proti ruskej vojenskej invázii, kým Orbán si naopak zachoval blízke vzťahy s Kremľom a v decembri vetoval balík pomoci EÚ pre Kyjev v hodnote niekoľkých miliárd eur.

Ďalšie pojednávanie v prípade Salisovej sa uskutoční na 24. mája.