Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Štáty G7 sa dohodli na spoločnom boji proti terorizmu

Britská kancelárka Theresa Mayová (vľavo) a americký prezident Donald Trump sa rozprávajú počas dvojdňového summitu lídrov krajín G7 v sicílskom meste Taormina 26. mája 2017. Foto: TASR AP

Súčasťou spoločnej deklarácie je výzva adresovaná internetovým spoločnostiam, aby postupovali dôraznejšie pri identifikácii a odstraňovaní extrémistického obsahu zo svojich stránok.

Taormina 26. mája (TASR) - Lídri krajín skupiny G7 sa dnes na úvod dvojdňového summitu v meste Taormina na talianskom ostrove Sicília dohodli na novom prístupe k boju proti terorizmu, rozpory medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a talianskym premiérom Paolom Gentilonim ohľadom parížskej klimatickej dohody však pretrvávajú.

Účastníci summitu, teda Veľká Británia, Francúzsko, Japonsko, Nemecko, Spojené štáty, Taliansko a zástupcovia EÚ, sa podľa BBC v spoločnej deklarácii zaviazali zintenzívniť boj proti terorizmu a extrémizmu, ktorého súčasťou je výzva adresovaná internetovým spoločnostiam, aby postupovali dôraznejšie pri identifikácii a odstraňovaní extrémistického obsahu zo svojich stránok.

V súvislosti s parížskou klimatickou dohodou taliansky premiér Paolo Gentiloni uviedol, že lídrom G7 sa nepodarilo dospieť ku konsenzu, pretože administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa ešte stále zvažuje, aký postoj k dohode zaujme.

Trump v minulosti pohrozil, že Spojené štáty od dohody z roku 2015 odstúpia. "Otázka parížskej klimatickej dohody je stále otvorená," povedal Gentiloni.

V rámci summitu v Taormine sa Trump stretol aj s japonským premiérom Šinzóm Abem. Témou ich rozhovoru bola hrozba zo strany KĽDR, ktorá pokračuje vo svojom jadrovom a raketovom programe. Obaja lídri sa zhodli na potrebe uvalenia ďalších sankcií na Pchjongjang. Tie by sa mali týkať aj právnických osôb podporujúcich severokórejský jadrový a raketový program.

Stretnutie Trumpa s britskou premiérkou Theresou Mayovou sa nieslo v duchu porozumenia a zhody v otázkach boja proti terorizmu. Trump a Mayová sa zhodli na potrebe posilnenia obchodnej výmeny medzi oboma krajinami, ako aj na potrebe podpísania novej obchodnej dohody po vystúpení Británie z EÚ.

Trump a Mayová sa summitu G7 zúčastnili po prvý raz, rovnako ako francúzsky prezident Emmanuel Macron či taliansky premiér Gentiloni.