Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Pred sídlom vlády v Taliansku sa strieľalo

Policajný dôstojník leží na zemi. Foto: TASR/AP Photo

Streľbu má na svedomí nezamestnaný štyridsiatnik.

Rím 28. apríla (TASR) - Talianski politici boli plánovaným terčom ozbrojeného muža, ktorý dnes spustil streľbu a zranil dvoch policajtov a okoloidúcu tehotnú ženu na zaľudnenom námestí pred úradom premiéra v Ríme. Novinárom to oznámil prokurátor Pierfilippo Laviani, na ktorého sa v správach odvolávali tlačové agentúry AP, DPA a Reuters.

K útoku došlo práve vo chvíľach, keď nová talianska vláda premiéra Enrica Lettu skladala slávnostnú prísahu v neďalekom prezidentskom paláci, vzdialenom asi kilometer. V Taliansku sa tým končila politická slepá ulička, ktorá trvala už od februárových parlamentných volieb.

Prokurátor vysvetlil, že osobne vypočúval údajného útočníka, ktorého odviezli do nemocnice s modrinami. Tie utrpel, keď ho zvalili na zem a pacifikovali.

Laviani uviedol, že "zúfalý" strelec "prišiel o prácu, prišiel o všetko". Nezamestnaný muž "chcel strieľať do politikov, ale keďže sa k žiadnemu nemohol dostať, strieľal do karabinierov", teda do policajtov, ktorí stáli na okraji námestia pred palácom Chigi.

Prokurátor zdôraznil, že muž "sa ku všetkému priznal" a že nepôsobí ako duševne nevyrovnaný človek.

Strelec, identifikovaný políciou ako 49-ročný nezamestnaný Luigi Preiti, pochádza z regiónu Kalábria a zatkli ho hneď po čine. Vyšetrovateľom povedal, že konal v hneve na politikov, informovala agentúra Reuters.