Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Telo mafiánskeho bosa Riinu previezli z Parmy na Sicíliu

Na archívnej snímke taliansky mafiánsky boss Salvatore Riina. Foto: TASR/AP

Pohreb Tota Riinu by sa mal konať v stredu na úsvite a bude neverejný, len za účasti najbližších príbuzných.

Parma/Corleone 21. novembra (TASR) - Prokuratúra talianskeho mesta Parma v utorok povolila prevoz telesných pozostatkov bývalého mafiánskeho bosa Salvatoreho "Tota" Riinu, ktorý zomrel minulý piatok vo veku 87 rokov v miestnej väznici, kde si odpykával niekoľko doživotných trestov. Telesné pozostatky previezli do Riinovej rodnej obce Corleone na ostrove Sicília, napísal taliansky denník Il Giornale.

Riinu pochovajú v rodinnej hrobke po boku jeho rodičov a dvoch tiet, informovala agentúra DPA. Neďaleko hrobky Riinovcov sa nachádzajú hroby iných mafiánskych bosov, ako bol Michele Navarra či Bernardo Provenzano, ale aj miesta posledného odpočinku ich obetí, napríklad odborára Placida Rizzotta.

Pohreb Tota Riinu by sa mal konať v stredu na úsvite a bude neverejný, len za účasti najbližších príbuzných. Obrad bude veľmi skromný - mal by pozostávať z modlitby nad rakvou, ktorú prednesie miestny kňaz Giuseppe Gentile.

Podoba pohrebu súvisí s dekrétom z roku 2013 podpísaným biskupom z Acireale na Sicílii, ktorý zakázal cirkevné pohreby pre odsúdených členov mafie, ktorý neprejavili žiaden znak pokánia.

Pápež František, podobne ako aj jeho predchodcovia v úrade, sv. Ján Pavol II. a Benedikt XVI., brojí proti mafii.

V júni 2014 počas svojej návštevy v Kalábrii František vyhlásil, že členovia mafie nemôžu byť členmi cirkvi, "nie sú v spojení s Bohom" a sú "exkomunikovaní". Išlo o najsilnejšie slová adresované členom organizovaných zločineckých organizácií zo strany pápeža od čias Jána Pavla II., ktorý zaútočil na sicílsku mafiu v roku 1993.

Napriek tomuto zákazu cirkevných pohrebov sa v lete roku 2015 pred chrámom v rímskej štvrti San Giovanni Bosco konala pompézna rozlúčka so zomrelým mafiánskym bosom Vittoriom Monicom. Jeho rakvu pred kostol doviezol koňmi ťahaný pohrebný koč, pričom znela hudba z filmu Krstný otec. Tento obrad sa skončil "dažďom" ružových lupienkov v okolí kostola.

Príslušníci mafie sú "svojím spôsobom" veľmi pobožní, pričom svoju vieru dávajú najavo často veľmi ostentatívne. V mafiánskych a náboženských rituáloch badať isté paralely: od krstu/prijatia po získanie statusu krstného otca. Rituálmi sa upevňujú aj väzby v rámci klanu: Cosa Nostra pôsobiaca na Sicílii vzýva sv. Anunciátu, zatiaľ čo kalábrijská 'Ndrangheta sa hlási k Panne Márii z hôr. V dome, kde sa pred políciou skrýval mafiánsky bos Bernardo Provenzano sa našli obrázky svätých, kríž a Biblia, ako aj papier, na ktorý mafián napísal: "Čestný muž, ktorý nemá vieru, nie je čestným mužom".