Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tisíce podporovateľov Európskej únie pochodovali v Ríme

Na snímke britskí účastníci pochodu priaznivcov Európskej únie obávajúci sa komplikácií po vystúpení Spojeného kráľovstva z bloku počas rímskeho summitu šéfov štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie v Ríme 25. marca 2017. Foto: TASR/AP

Lídri EÚ sa stretli na slávnostnom summite v talianskom hlavnom meste, aby si pripomenuli podpísanie Rímskych zmlúv z 25. marca 1957, ktoré položili základy dnešnej 28-člennej únie.


Rím 25. marca (TASR) - Tisíce podporovateľov Európskej únie dnes pochodovali v Ríme pri príležitosti 60. výročia podpísania zakladajúcich zmlúv európskeho spoločenstva. Príslušníci starších generácií boli plní emócií, keď sa ich novinári pýtali, čo pre nich EÚ znamená.

"V prvej polovici 20. storočia bolo toľko utrpenia," povedal 66-ročný Gerardo Michele zo severotalianskeho mesta Cuneo. "Mladým ľuďom už netreba pripomínať výhody Európy - predovšetkým je to mier," dodal.

Lídri EÚ sa takisto stretli na slávnostnom summite v talianskom hlavnom meste, aby si pripomenuli podpísanie Rímskych zmlúv z 25. marca 1957, ktoré položili základy dnešnej 28-člennej únie.

V ten deň sa šesť zakladajúcich členov dohodlo, že zmenšia bariéry vo vzájomnom obchode a budú podporovať slobodný pohyb ľudí, tovaru, služieb a kapitálu.

"Práve teraz prevláda sebectvo jednotlivých štátov," povedal 76-ročný penzista Giovanni Garello, takisto z Cunea. "Európska vlajka je akousi maskou, za ktorou je len málo obsahu - dúfam, že v nasledujúcom desaťročí budeme naozaj zjednotení," dodal.

Zorganizované boli dva pochody na podporu EÚ: jeden usporiadalo Európske federalistické hnutie, ďalšie zhromaždenie sa konalo pod záštitou paneurópskeho hnutia Nostra Europa (Naša Európa), kde sú združené odborové zväzy, skupiny na ochranu ľudských práv prisťahovalcov a farmári.

Na pochodoch sa podľa polície zúčastnilo okolo 8000 ľudí.

"Toto výročie musí byť oporným bodom,"
uviedla 33-ročná Elisa z mesta Verona. "Aj gestá dokážu vyslať posolstvo. Chceme Európu," dodala.

"Európa pre mňa urobila veľa - môžem cestovať, môžem pracovať a študovať tam, kde chcem,"
povedal 25-ročná študentka z Ríma Laura Brisacariová.

"Potrebujeme Spojené štáty európske,"
povedal svoj názor 23-ročný študent Alberto Infante, takisto z Ríma. "Jednotlivé štáty nemajú samy o sebe taký vplyv."

Polícia v Ríme informovala, že skonfiškovala nože, plynové masky, prilby, podomácky vyrobené ochranné štíty a kovové tyče, ktoré boli ukryté na trase pochodu zameraného proti EÚ a plánovaného na dnešné popoludnie. Policajti zároveň zastavili 1500 jednotlivcov, u ktorých preverovali totožnosť.

Zatiaľ polícia nikoho nezatkla, uviedol pre tlačovú agentúru DPA policajný hovorca. Dodal, že po celom Ríme bolo rozmiestnených 5000 policajných príslušníkov, ktoré dohliadali na pokojný priebeh oficiálnych podujatí, ako aj na demonštrácie.

Celkovo podľa očakávania polície vyjde do ulíc v priebehu dneška okolo 25.000 ľudí.