Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Janove si minútou ticha pripomenuli mesiac od zrútenia sa mosta

Obyvatelia talianskeho prístavného mesta Janov si v piatok minútu ticha pripomenuli mesiac od zrútenia sa diaľničného Morandiho mosta, pri ktorom zahynulo 43 ľudí. Foto: TASR/AP

O 11.36 h SELČ - v čase, keď sa most 14. augusta zrútil, sa ľudia zastavili na uliciach na tichú chvíľku spomienky.

Janov 14. septembra (TASR) - Obyvatelia talianskeho prístavného mesta Janov si v piatok minútu ticha pripomenuli mesiac od zrútenia sa diaľničného Morandiho mosta, pri ktorom zahynulo 43 ľudí.

O 11.36 h SELČ - v čase, keď sa most 14. augusta zrútil, sa ľudia zastavili na uliciach na tichú chvíľku spomienky. Obchody dočasne zavreli, šoféri vypli motory áut a jediné zvuky pochádzali z lodných sirén a kostolných zvonov.

Vláda vo štvrtok schválila balík pomoci pre Janov vrátane opatrení na urýchlenie demolácie mosta a rekonštrukčné práce a tiež pomoci pre postihnuté firmy a domácnosti.

Približne 258 rodín evakuovali z domov neďaleko zrúteného mosta. Všetky rodiny okrem pätnástich dostali finančnú pomoc, alebo ich presťahovali do obecných bytov, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na regionálne úrady.

Vláda viní za tragédiu súkromnú spoločnosť Autostrade per l’Italia, ktorá most prevádzkuje, a 20 osôb vrátane manažérov tejto firmy čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z trestného činu.

Známy taliansky architekt Renzo Piano, rodák z Janova, navrhol nový most a úrady ho prisľúbili dokončiť za niečo vyše roka. Pre spory, či sa má na obnove podieľať aj firma Autostrade per l’Italia, však hrozí oneskorenie týchto prác.