Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansko varuje pred náletmi na IS v Líbyi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Európa a Spojené štáty majú už celé mesiace obavy z expanzie IS v Líbyi, ktorá sa zmieta v chaose od pádu režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Rím 30. marca (TASR) - Neúspech pri inštalovaní novej vlády národnej jednoty v Líbyi by medzinárodné spoločenstvo mohol donútiť k náletom na bašty extrémistickej organizácie Islamský štát (IS/Dáiš) v tejto krajine. V rozhovore pre dnešné vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera to pripustil taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni.

Líbyjská vláda národnej jednoty vznikla z iniciatívy OSN na základe mierovej dohody podpísanej znepriatelenými stranami v Líbyi a má ukončiť obdobie nestability v krajine. Viacerí vplyvní politici a velitelia polovojenských oddielov v Líbyi však dohodu odmietli.

Gentiloni v rozhovore potvrdil, že Taliansko podporuje snahy vlády národnej jednoty presídliť sa do Tripolisu a ujať sa spravovania krajiny, ale "musí k tomu dôjsť v rozumnom čase". Varoval, že v opačnom prípade "riskujeme, že preváži prístup tých, ktorí tvrdia, že stabilizácia Líbye je ilúziou, a preto treba začať s masívnymi náletmi na pozície džihádistov."

Európa a Spojené štáty majú už celé mesiace obavy z expanzie IS v Líbyi, ktorá sa zmieta v chaose od pádu režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Taliansko, bývalý koloniálny správca Líbye a najväčší odberateľ jej ropy a zemného plynu, má silný záujem na obnovení pokoja v tejto severoafrickej krajine, pretože si od neho sľubuje aj zastavenie prílevu ilegálnych migrantov, ktorí sa z Líbye plavia k talianskym brehom.

Gentiloni upozornil, že "len vojenská" reakcia na líbyjskú krízu by mohla byť kontraproduktívna, pretože by 200.000 príslušníkov miestnych milícií dotlačila k tomu, aby sa spojili s asi 5000 v krajine pôsobiacimi džihádistami IS a bojovali proti spoločnému nepriateľovi zo Západu.

Taliansky denník La Stampa dnes napísal, že Taliansko je naďalej proti vyslaniu pozemných jednotiek do Líbye, ale mohlo by podľahnúť tlaku zo strany USA a pre možné operácie v Líbyi ponúknuť vyslanie malých špecializovaných jednotiek a stíhačiek.

Denník La Stampa dodal, že Líbya by mala byť jednou z tém rokovaní na piatkovom summite o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone.