Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Talianskeho podnikateľa oslobodili v súvislosti s úmrtím 20 robotníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

U všetkých diagnostikovali formu nádorového ochorenia pľúc, ktoré je takmer vždy dôsledkom vystavenia organizmu pôsobeniu azbestu.

Turín 18. apríla (TASR) - Odvolací súd v Turíne oslobodil v stredu veľkopriemyselníka a vydavateľa Carla De Benedettiho a jeho brata Franca spod obvinení z viacnásobného zabitia z nedbalosti v súvislosti so smrteľnými ochoreniami v dôsledku údajného pôsobenia azbestu v závodoch Olivetti.

Prvostupňový taliansky súd vyniesol v roku 2016 v tomto prípade trest piatich rokov a dvoch mesiacov väzenia podmienečne, pripomenula agentúra APA.

V procese išlo o úmrtie približne dvoch desiatok robotníkov firmy Olivetti, ktorí po odchode do dôchodku ochoreli v období rokov 2008-13 a ktorí prišli predtým v období od 70. do 90. rokov do kontaktu s azbestom. U všetkých diagnostikovali formu nádorového ochorenia pľúc, ktoré je takmer vždy dôsledkom vystavenia organizmu pôsobeniu azbestu.

Podľa názoru vyšetrujúcich prokurátorov obžalovaní vedeli o zdravotných rizikách spojených s prácou vo firme a mali preto prijať adekvátne opatrenia.

De Benedetti, ktorý je majiteľom denníka La Repubblica, bol dlhé roky šéfom firmy Olivetti.