Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Talianske zemetrasenie zranilo desiatky ľudí, 100.000 stratilo domov

Na videosnímke hasiči stoja pred zničenou budovou po zemetrasení 30. októbra 2016 v talianskej Norcii. Stred Talianska zasiahlo dnes silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Perugia. Podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra (EMSC) malo zemetrasenie magnitúdu 6,5 až 6,6 a jeho epicentrum sa nachádzalo 132 kilometrov severovýchodne od talianskej metropoly Rím a 67 kilometrov východne od mesta Perugia. Foto: TASR/AP

Spôsobilo aj vážne materiálne škody, bez strechy nad hlavou môže zostať až 100.000 ľudí. Epicentrum sa nachádzalo v Národnom parku Sibillini, hornatej oblasti ležiacej v regiónoch Marche a Umbria.

Rím 30. októbra (TASR) - Desiatky ľudí utrpeli zranenia v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 6,5, ktoré dnes zasiahlo stredné Taliansko. Bolo vôbec najsilnejším v krajine od roku 1980. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa talianskeho premiéra Mattea Renziho si prírodná katastrofa nevyžiadala žiadne obete na životoch, ale vo viacerých mestách spôsobila rozsiahle škody, a to najmä na historických pamiatkach a obydliach.



Podľa talianskeho Národného inštitútu geofyziky a vulkanológie (INGV) k zemetraseniu došlo o 07.40 h SEČ a jeho epicentrum sa nachádzalo v Národnom parku Sibillini, hornatej oblasti ležiacej v regiónoch Marche a Umbria, približne 120 kilometrov severovýchodne od Ríma.






"V tejto chvíli nemáme nijaké správy o obetiach. Desiatky ľudí utrpeli ľahké zranenia s výnimkou jednej osoby, u ktorej sú zranenia ťažšie," uviedol na tlačovej konferencii šéf talianskej civilnej ochrany (Protezione Civile) Fabrizio Curcio. Dodal, že v dôsledku zemetrasenia sa zrútilo množstvo budov a bolo nutné uzavrieť niekoľko ciest.




Veľké škody napáchalo zemetrasenie v starobylom meste Norcia, kde sa zrútila katedrála sv. Benedikta zo 14. storočia, z ktorej zostalo stáť iba priečelie. Zemetrasenie tiež poškodilo mestské hradby a kostol Panny Márie známy freskami z 15. storočia.




Menšie škody zanechalo po sebe zemetrasenie aj v stredovekom meste Umbria.

"Všetko sa zrútilo, vidím len kúdol dymu, je to katastrofa," uviedol pre agentúra ANSA starosta obce Ussita, kde zemetrasenie spôsobilo veľké materiálne škody.

K najnovším otrasom pôdy v strednom Taliansku došlo približne 30 kilometrov od obce Amatrice, kde si zemetrasenie s magnitúdou 6,0, ktoré túto oblasť zasiahlo 24. augusta, vyžiadalo 236 obetí na životoch.

Otrasy, silnejšie ako v posledných dňoch, cítili aj v Ríme, kde ľudia vystrašene vychádzali na ulicu. Hlavné mesto uzavrelo metro, uviedla agentúra ANSA.

Po zemetrasení môže zostať bez strechy nad hlavou až 100.000 ľudí



Taliansko znovu vybuduje všetko vrátane domov, kostolov a podnikov zničených zemetraseniami, z ktorých najnovšie s magnitúdou 6,5 dnes zasiahlo stred krajiny a spôsobilo rozsiahle materiálne škody. Uviedol to podľa agentúry DPA taliansky premiér Matteo Renzi.

"Na rekonštrukciu použijeme všetky potrebné prostriedky," povedal dnes Renzi s odkazom na snahy Ríma prekročiť povolený limit pre schodok v rozpočte stanovený EÚ vzhľadom na skutočnosť, že Taliansko potrebuje dodatočné finančné prostriedky na rekonštrukciu po sérii zemetrasení, ktoré ho v ostatnom čase postihli.




Po dnešnom zemetrasení by mohlo v strednom Taliansku zostať bez strechy nad hlavou až 100.000 ľudí, uviedol predseda vlády regiónu Marche Lucu Ceriscioliho, ktorý zemetrasenie najviac postihlo.

Podľa náčelníka miestnej civilnej ochrany zostalo v dôsledku zemetrasenia bez dodávok elektrickej energie približne 15.000 ľudí. Okrem toho sú v postihnutých oblastiach problémy so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou.