Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zdravotne znevýhodnení ľudia sa už môžu dobre pohybovať v Pompejách

Pompeje Foto: TASR/AP

Projekt cestičiek je súčasťou obnovy za 105 miliónov eur financovanej EÚ, ktorá rieši aj problémy s pamiatkovou starostlivosťou v tejto lokalite, zapísanej do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Rím 2. decembra (TASR) - Staroveké rímske cesty dláždené kockami a invalidné vozíky zvyčajne nejdú dokopy, ale talianske ministerstvo kultúry dnes slávnostne odhalilo novo vydláždené cestičky, vďaka ktorým sú svetoznáme archeologické vykopávky v Pompejach priateľské aj voči zdravotne znevýhodneným ľuďom.

"Odo dneška všetci turisti, dokonca aj tí s obmedzenou pohyblivosťou, slabozrakí alebo s dieťaťom v športovom kočíku, môžu vojsť, jednoducho sa pohybovať po uliciach starovekých Pompejí a navštíviť ich najkrajšie domy," vyhlásil riaditeľ archeologického náleziska v Pompejach Luigi Curatoli.

Projekt cestičiek je súčasťou obnovy za 105 miliónov eur financovanej Európskou úniou, ktorá rieši aj chronické problémy s pamiatkovou starostlivosťou v tejto lokalite, zapísanej do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Projekt slávnostne odhalili v predvečer Medzinárodného dňa osôb so zdravotným postihnutím, ktorý pripadá na 3. decembra.

Po rímskom Koloseu a vedľajšom námestí Forum Romanum sú Pompeje najpopulárnejšou turistickou lokalitou Talianska - vlani prilákali takmer tri milióny návštevníkov.

Pompeje boli v dávnej minulosti prekvitajúcim mestom, ale v roku 79 n.l. ho zničil výbuch sopky Vezuv, ktorý tiež usmrtil tisíce ľudí. Zrúcaniny sa zachovali až do súčasnosti, keďže boli niekoľko stáročí zakryté hustými vrstvami sopečného popola.