Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliansko žiada prešetrenie okolností smrti svojho občana v Egypte

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Talian študoval v Británii na univerzite v Cambridgei politiku a medzinárodné vzťahy a v Káhire, kde pracoval na štúdii o egyptskej ekonomike, bol od septembra.


Rím 6. februára (TASR) - Do Talianska dnes dopravili telesné pozostatky 28-ročného talianskeho študenta, ktorý sa v Egypte zrejme stal obeťou vraždy, informovala agentúra AP.

Regeni sa stratil v Káhire 25. januára, v deň piateho výročia povstania, ktoré zvrhlo dlhoročného autokratického vládcu Husního Mubaraka. Jeho takmer úplne nahé telo sa našlo 3. februára v priekope na periférii Káhiry. Na tele boli evidentné stopy mučenia, osobné veci obete chýbali.

Talian študoval v Británii na univerzite v Cambridgei politiku a medzinárodné vzťahy a v Káhire, kde pracoval na štúdii o egyptskej ekonomike, bol od septembra.

Rím požiadal ešte vo štvrtok Káhiru o objasnenie kauzy. V Egypte zriadili na ministerstve vnútra osobitnú komisiu na objasnenie prípadu, na činnosti ktorej by sa mali podieľať aj talianski kriminalisti.

Výzvu na dôsledné prešetrenie prípadu zopakoval taliansky minister spravodlivosti Andrea Orlando, ktorý bol dnes pri tom, keď na letisku v Ríme pristálo lietadlo s Regeniho telom. Telo previezli na oddelenie patológie rímskej univerzitnej nemocnice, kde sa uskutoční ďalšia pitva.

K prípadu sa dnes v Amsterdame vyjadril aj šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni, ktorý potvrdil, že do vyšetrovania prípadu sa v Káhire zapojili už aj talianski špecialisti. Zmienil sa aj o zadržaní dvoch podozrivých. Agentúra AP však citovala predstaviteľa káhirskej kriminálnej polície Aláa Azmiho, ktorý poprel, že by bol v súvislosti s Regeniho smrťou niekto zadržaný.

AP súčasne napísala, že Regeni bol občasným dopisovateľom talianskeho ľavicového denníka Il Manifesto, Jeho nemenovaný redaktor spresnil, že Regeni písal z Egypta vždy pod pseudonymom, čo by mohlo svedčiť o tom, že počas pobytu v Káhire sa bál o svoju bezpečnosť.