Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taliansky minister sa obáva ovplyvňovania parlamentných volieb mafiou

Na archívnej snímke Marco Minniti. Foto: TASR/AP

V posledných dňoch sa v Taliansku odohralo niekoľko politicky motivovaných násilností.

Rím 23. februára (TASR) - Taliansky minister vnútra Marco Minniti má obavy z pokusov mafie o ovplyvňovanie marcových parlamentných volieb v krajine.

Uviedol to tento týždeň vo svojom vystúpení na pôde parlamentnej komisie pre boj proti mafii, v ktorom vyhlásil, že existuje "konkrétne riziko, že mafia ovplyvní slobodnú voľbu" voličov, čo označil za najväčšiu hrozbu pre demokracie. Dodal, že mafiánske klany sú schopné vyvíjať tlak na inštitúcie aj politikov. Súčasne kritizoval, že o tomto jave sa v Taliansku príliš mlčí.

Generálny tajomník talianskej biskupskej konferencie Nunzio Galantino na spomínanom rokovaní v parlamente tiež tlmočil svoje obavy v súvislosti s mafiou a najmä "hrobovým tichom" okolo nej.

V Taliansku pôsobia tri veľké mafiánske organizácie: Cosa Nostra na Sicílii, 'Ndrangheta v Kalábrii a Camorra v oblasti Neapola. Už dlhí čas sa ich vplyv prejavuje aj za pomyselnými hranicami juhu Talianska. Silná je 'Ndrangheta, ktorá pôsobí v severnom Taliansku i v zahraničí a má tiež silné väzby v ekonomike.

V posledných dňoch sa v Taliansku odohralo niekoľko politicky motivovaných násilností.

Neznáma skupina ľudí v utorok na ulici v sicílskom meste Palermo napadla, spútala a zbila tamojšieho predstaviteľa talianskej neofašistickej ultrapravicovej strany Forza Nuova. V rovnaký deň sa v stredotalianskej Perugii stal terčom útoku nožom aktivista krajne ľavicovej strany Moc ľudu. Predchádzala tomu potýčka so skupinou neofašistov z hnutia Casa Pound.