Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Taliansky premiér Conte predložil svoju demisiu prezidentovi

Taliansky premiér Giuseppe Conte počas tlačovej konferencie v paláci Chigi v Ríme 8. augusta 2018. Foto: TASR/AP

Conte počas rozpravy v Senáte obvinil ministra vnútra a predsedu pravicovo-populistickej strany Ligu Severu (LN) Mattea Salviniho z nezodpovedného a sebeckého správania za to, že vyvolal vládnu krízu.

Rím 20. augusta (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte predložil v utorok svoju rezignáciu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi. Oznámila to prezidentská kancelária, informovala agentúra DPA.

Conte podal svoju demisiu do rúk prezidenta po rozprave o vládnej kríze v Senáte. Podľa agentúry AP Mattarella požiadal Conteho, aby zostal dočasne v úrade.

Conte počas rozpravy v Senáte obvinil ministra vnútra a predsedu pravicovo-populistickej strany Ligu Severu (LN) Mattea Salviniho z nezodpovedného a sebeckého správania za to, že vyvolal vládnu krízu. Salvini je podľa neho "nezodpovedný" a vystavuje krajinu riziku uvrhnutia do "špirály neistoty a finančnej nestability".

Salvini zasa vyhlásil, že vyvolal vládnu krízu, pretože sa nebojí perspektívy predčasných volieb. "Som slobodný muž a nebojím sa úsudku Talianov," zdôraznil Salvini.

AP už skôr informovala, že prezident Mattarela môže požiadať Conteho, aby zostal vo funkcii a pokúsil sa nájsť alternatívnu väčšinu v parlamente, alebo prijme jeho demisiu a uvidí, či by iný líder nebol schopný vytvoriť koalíciu. Ak sa to nepodarí, prezident môže rozpustiť parlament a už v októbri sa môžu konať nové voľby.

Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako Salviniho strana stiahla začiatkom augusta svoju podporu pre vládnucu koalíciu. Stalo sa tak v súvislosti s projektom Európskej únie na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon, ktorý koaličný partner — Hnutie piatich hviezd (M5S) — pri hlasovaní v parlamente nepodporil.

Šéf M5S Luigi Di Maio sa vyjadril, že "Taliani čelia absurdnej vládnej kríze, ktorú chce Liga", a obvinil pritom ministra vnútra Salviniho z egoizmu.

Salviniho strana, obľúbená v Taliansku pre svoju protiimigračnú politiku, bola najúspešnejším politickým subjektom v májových voľbách do Európskeho parlamentu a má podporu približne 34 percent. To by Salvinimu v prípade predčasných volieb umožnilo zostaviť novú koalíciu s ďalšími pravicovými frakciami a stať sa novým premiérom.