Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Taliansky premiér M. Renzi predstavil rozpočtové plány na rok 2016

Matteo Renzi, archívne foto. Foto: TASR/AP

Kľúčovým opatrením balíka v hodnote 27 miliárd eur je zrušenie nepopulárnej dane z takzvanej primárnej rezidencie, ktorú Renzi ešte prednedávnom obhajoval.

Rím 15. októbra (TASR) - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes predložil návrh rozpočtových plánov na budúci rok. Ich súčasťou je zníženie daní, ktoré má pomôcť oživiť tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny po rokoch úspor a recesie. Informovala o tom agentúra DPA.

Kľúčovým opatrením balíka v hodnote 27 miliárd eur je zrušenie nepopulárnej dane z takzvanej primárnej rezidencie, ktorú Renzi ešte prednedávnom obhajoval. Zrušenie dane je podľa neho symbolické a je najefektívnejším spôsobom na zvýšenie dôvery v Taliansku, ktoré sa pomaly dostáva z rekordne dlhej recesie.

Taliansky hrubý domáci produkt (HDP) klesal tri roky po sebe do roku 2014. Tento rok by sa mal zvýšiť o menej ako jedno percento. Na porovnanie: Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že ekonomika celej eurozóny vzrastie o 1,5 %.

Renzi ohlásil celý rad stimulačných opatrení, vrátane zastavenia plánovaného zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH), veľkorysejších daňových úľav pre firemné investície, nových dávok pre chudobných, príspevkov pre lokálne vlády a sociálne bývania.

Taliansko v septembri zvýšilo svoj cieľ týkajúci sa budúcoročného rozpočtového deficitu na 2,2 % HDP z 1,8 % HDP.