Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident dúfa, že Miláno bude sídlom liekovej agentúry EÚ

Na snímke sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Londýne 28. júla 2017. Agentúra sa z britskej metropoly presídli v dôsledku brexitu. Novým sídlom agentúry môže byť aj Slovensko. Foto: TASR/ AP

V súboji 19 krajín o nové sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) po brexite sú okrem Milána a Bratislavy silnými uchádzačmi aj Amsterdam a Kodaň.

Miláno 14. novembra (TASR) - Taliansky prezident Sergio Mattarella vyjadril nádej na úspech Milána, ktoré sa rovnako ako Bratislava uchádza o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna, informovala v utorok agentúra AP.

Úspech Milána by podľa Mattarellu "vytvoril nový krok vpred pre úlohu tohto mesta v Európe", keďže sa usiluje stať centrom excelentnosti medicíny, výživy a zdravia. Prezident sa takto vyjadril pri príležitosti uvedenia nového areálu zdravotníckej univerzity Humanitas otvorenej v roku 2014.

Ministri EÚ rozhodnú o novom sídle EMA v tajnom hlasovaní 20. novembra. EMA so sídlom v Londýne sa pokladá za klenot v korune viac ako 40 špecializovaných agentúr Európskej únie, uviedol britský denník Financial Times, podľa ktorého sú práve Bratislava a Miláno na čele uchádzačov. Agentúra EMA má 900 zamestnancov na plný úväzok a hrá dôležitú úlohu pri schvaľovaní nových liekov na trh EÚ.

Agentúra začala svoju činnosť v roku 1995 a do jej portfólia patrí vedecké hodnotenie, dohľad a monitorovanie bezpečnosti liekov v európskom bloku.

V súboji 19 krajín o nové sídlo EMA po brexite sú okrem Milána a Bratislavy silnými uchádzačmi aj Amsterdam a Kodaň.