Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident pozval na konzultácie kandidáta na nového premiéra

Taliansky prezident Sergio Mattarella. Foto: TASR AP

Stretnutie v prezidentskom paláci sa má uskutočniť ešte v stredu okolo 17.30 h.

Rím 23. mája (TASR) - Taliansky prezident Sergio Mattarella si pozval na konzultácie univerzitného profesora práva Giuseppeho Conteho, ktorého strany Hnutie piatich hviezd (M5S) a Liga Severu (LN) navrhli za predsedu svojej budúcej koaličnej vlády. Stretnutie v prezidentskom paláci sa má uskutočniť ešte v stredu okolo 17.30 h.

Informovala o tom agentúra DPA. Pozvanie môže podľa nej znamenať, že Mattarella sa chystá Contemu odovzdať poverenie na zostavenie vlády.

Conteho, ktorý zatiaľ nemá skúsenosti s politikou, navrhli uvedené strany prezidentovi v pondelok ako kompromisného kandidáta na premiéra. Objavujú sa však pochybnosti o jeho kvalifikácii a taktiež špekulácie, že si prikrášlil životopis a zveličil svoj akademický kredit, upozornila agentúra AP.

V súčasnosti 53-ročný Conte je rodákom z Valturary v Apúlii na juhovýchode Talianska, vyštudoval právo v Ríme a následne absolvoval viacero zahraničných študijných a stážových pobytov na renomovaných univerzitách a vysokých školách. Počas akademickej dráhy vyučoval občianske a obchodné právo na univerzite v Ríme a inde, okrem iného na Sardínii či na Malte.

Otázniky súvisiace s blížiacim sa vznikom vlády protisystémového M5S a pravicovo-populistickej LN znepokojujú prezidenta Mattarellu, ako aj mnoho kritikov. Najvyšší taliansky predstaviteľ si tak po predložení návrhu na obsadenie funkcie premiéra vzal čas na zváženie ďalšieho postupu.