Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taliansky ústavný súd zamietol zákon proti výstavbe nových mešít

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Posudzovaná norma, ktorú schválili regionálni lombardskí poslanci v minulom roku, podmieňovala zriaďovanie moslimských modlitební okrem iného aj schválením takýchto aktivít v miestnom plebiscite.

Rím 24. februára (TASR) - Taliansky ústavný súd zamietol zákon, schválený regionálnym parlamentnom Lombardska, ktorý mal zabrániť výstavbe nových mešít, ako protiústavný. Ústavní sudcovia navyše pripomenuli, že legislatívna norma je aj v rozpore s princípmi slobody vierovyznania, platnými v krajine na Apeninskom polostrove.

Informácie priniesli dnes talianske médiá, ako aj rozhlasové stanice Deutsche Welle a ORF.

Posudzovaná norma, ktorú regionálni lombardskí poslanci schválili začiatkom minulého roka, podmieňovala zriaďovanie moslimských modlitební rôznymi aspektmi, napríklad urbanistického, ale aj bezpečnostného charakteru, ale aj schválením takýchto aktivít v miestnom plebiscite.

S podnetom na ústavný súd sa v tejto súvislosti obrátila centrálna talianska vláda premiéra Mattea Renziho.

Zväz islamských obcí v Miláne, Monze a Brianze vyjadril podľa talianskych médií veľké zadosťučinenie v súvislosti s rozhodnutím ústavných sudcov.

Líder pravicovopopulistickej Ligy Severu Roberto Maroni, ktorý návrh presadil v lombardskom parlamente, reagoval prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slovami: "Ľavica jasá: Alláhu akbar."

Práve Liga Severu opakovane varuje v Taliansku pred fundamentalistickou propagandou na pôde tamojších mešít.