Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Taliban obsadil posledný hraničný priechod, ktorý bol v rukách vlády

Bojovníci Talibanu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V nedeľu nadránom obsadili militanti mesto Džalalabad na východe krajiny a neskôr prišli aj správy o ovládnutí mesta Chóst.

Kábul 15. augusta (TASR) - Militantné hnutie Taliban má už pod kontrolou všetky hraničné priechody Afganistanu, informovala v nedeľu agentúra AP. Hovorca hnutia medzitým pre agentúru DPA vyhlásil, že Taliban zatiaľ neprijal rozhodnutie, či sa pokúsi vojenskou cestou obsadiť afganské hlavné mesto Kábul.

Pakistanský minister vnútra Šajch Rašíd Ahmad uviedol, že Taliban obsadil hraničný priechod Túrcham na afgansko-pakistanskej hranici, v dôsledku čoho tam Pakistan zastavil cezhraničnú dopravu. Priechod Túrcham bol podľa AP posledným, ktorý mala v rukách afganská vláda.

Taliban pri svojej rýchlej ofenzíve obsadil za posledný niečo vyše týždeň väčšinu Afganistanu a centrálna vláda v Kábule tak aktuálne kontroluje okrem Kábulu len metropoly piatich z 34 provincií krajiny.

V nedeľu nadránom obsadili militanti mesto Džalalabad na východe krajiny a neskôr prišli aj správy o ovládnutí mesta Chóst v rovnomennej provincii ležiacej tiež pri pakistanskej hranici.

V Kábule medzitým začali Spojené štáty s evakuáciou svojho veľvyslanectva, uviedli zdroje z americkej vlády, ktorá rozhodla o vyslaní 5000 svojich vojakov do Afganistanu na zabezpečenie tejto operácie. Podľa AP v areáli ambasády v nedeľu pristávali a odlietali odtiaľ vrtuľníky, pričom nad strechou budovy bolo vidno dym. Predstavitelia USA predtým oznámili, že diplomati veľvyslanectva začali ničiť citlivé dokumenty.