Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Taliban oznámil začiatok vojensko-politickej jarnej ofenzívy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jarnú ofenzívu oznámil v e-mailovom vyhlásení hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

Islamabad 28. apríla (TASR) - Afganské hnutie Taliban oznámilo dnes začiatok svojej jarnej ofenzívy. Okrem útokov na afganské a koaličné sily sľúbilo vytvorenie politickej základne v krajine.

Jarnú ofenzívu oznámil v e-mailovom vyhlásení hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Taktiež uviedol, že Taliban kontroluje už viac ako polovicu krajiny, odvolávajúc sa na februárovú správu dozorného orgánu americkej vlády pre obnovu Afganistanu (SIGAR).

Tohtoročnú ofenzívu nazval Taliban "Operácia Mansúr" - po svojom vodcovi Muhammadovi Achtarovi Mansúrovi, ktorého vlani v máji zabilo v pakistansko-afganskom pohraničí americké bezpilotné lietadlo.

"Tohtoročná Operácia Mansúr sa bude líšiť od predchádzajúcich tým, že bude mať dvojaký prístup - politický a vojenský," konštatoval hovorca Talibanu. O mierových rokovaniach s vládou sa ale nezmienil, poznamenala agentúra AP.

Čo sa týka politickej roviny, podľa Mudžáhida chce Taliban začať budovať inštitúcie v oblastiach, ktoré kontroluje, a zaviesť mechanizmy "sociálnej spravodlivosti a rozvoja".