Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taliban popiera správy o rozkole - označuje ich za propagandu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Taliban minulý týždeň potvrdil úmrtie svojho vodcu Muhammada Umara.

Kábul 4. augusta (TASR) - Afganské hnutie Taliban vyzvalo dnes svojich prívržencov, aby nedbali na "nepriateľskú propagandu", podľa ktorej sa medzi nimi objavujú trhliny, a zjednotili sa pod novým vodcom Achtarom Mansúrom. Prostredníctvom hovorcu Zabiulláha Mudžáhida, ktorého citovala agentúra AP, ich požiadalo, aby "pomohli písať odkazy a listy v sociálnych médiách" ako dôkaz jednoty.

Taliban minulý týždeň potvrdil úmrtie svojho vodcu Muhammada Umara, ktorý podľa údajov afganskej tajnej služby skonal ešte v apríli 2013 za nejasných okolností v Pakistane.

Fundamentalistické hnutie zároveň oznámilo zvolenie bývalého Umarovho zástupcu za nového vodcu. Členovia rodiny mullu Umara vrátane jeho syna Jaakúba a brata Abdula Manána však vymenovanie mullu Mansúra odmietli uznať a vyzvali na zopakovanie voľby.

Afganská vláda v pondelok reagovala na údajnú krízu vo vedení Talibanu vyhlásením, podľa ktorého nemieni samostatne rokovať so žiadnou inou "ozbrojenou opozíciou".

Zverejnenie správ o smrti mullu Umara pritom spôsobilo prerušenie vzájomného mierového dialógu v počiatočnom štádiu. Vláda v Kábule zakázala v súvislosti s Umarovým úmrtím akékoľvek verejné prejavy smútku, keďže by to podľa nej bolo "mučivé a ponižujúce" pre tisíce obetí Talibanu.