Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Taliban potvrdil smrť svojho vodcu a oznámil meno jeho nástupcu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Taliban vo vyhlásení zaslanom médiám uviedol, že novým vodcom sa stal mulla Hajbatulláh Áchúndzáda.

Kábul 25. mája (TASR) - Afganské hnutie Taliban dnes oznámilo, že za svojho nového vodcu si zvolilo mullu Hajbatulláha Áchúndzádu, ktorý bol jedným zo zástupcov Muhammada Achtara Mansúra.

Mulla Áchúndzáda je konzervatívny duchovný a pochádza z juhoafganskej provincie Kandahár. Od vlaňajšieho leta bol zástupcom Mansúra a koncom 90. rokov, za vlády Talibanu, bol predsedom najvyššieho súdu Afganistanu.

Vo vyhlásení, zverejnenom prostredníctvom zvukovej nahrávky, prisahal, že sa Taliban nevráti k mierovým rokovaniam s vládou. Nahrávku podľa agentúry Reuters odovzdal médiám hovorca Talibanu. Nie je jasné, kedy ju mulla Áchúndzáda nahral.

Vedenie Talibanu sa stretlo na neznámom mieste v juhozápadnom Pakistane a nového vodcu si zvolilo počas uplynulých štyroch dní, informovala agentúra DPA. Za jeho zástupcov boli menovaní šéf Hakkáního siete, Siradžuddín Hakkání, a mulla Muhammad Jakúb, syn zakladateľa Talibanu mullu Umara.

Mansúra zabilo americké bezpilotné lietadlo, ktoré 21. mája zaútočilo na jeho vozidlo na pakistansko-afganských hraniciach. V aute zahynuli dvaja muži. Podľa prezidenta USA Baracka Obamu bol Mansúr zabitý, pretože bol prekážkou na ceste k mieru.

Experti uviedli, že smrť Mansúra si vynúti najmenej ročnú prestávku v afganských mierových rokovaniach, keďže nový vodca bude potrebovať čas, aby skonsolidoval svoju moc. "A vyslať bojovníkov na bojisko je najlepší spôsob, ako to urobiť," uviedol pakistanský bezpečnostný analytik Fida Chán.