Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Taliban sa prihlásil k útoku na prezidentský palác

Afganskí vojaci stoja v blízkosti prezidentského paláca, v pozadí stúpa dym od brány paláca. Foto: TASR/AP Photo

K útoku na prezidentský palác došlo v čase, kedy sa tam začali schádzať reportéri na brífing s prezidentom Hámidom Karzajom, skupinu reportérov zachytila prestrelka vonku.

Kábul 25. júna (TASR) - Afganský Taliban oznámil, že jeho samovražedný útok zasiahol dnes ráno jednu z najchránenejších oblastí metropoly Kábul, prezidentský palác a priľahlé vládne a ďalšie budovy. V oblasti vypukli boje.

Prezidentský palác sa nachádza v opevnenej časti centra Kábulu, kde je tiež umiestnený generálny štáb spojeneckých síl NATO (ISAF) a americká ambasáda.

Taliban poslal krátku textovú správu, v ktorej stálo "priniesli sme smrť nepriateľovi".

Brána vedúca do prezidentského paláca sa otriasala sériou výbuchov, informovala agentúra Associated Press. Nad východnou bránou do paláca stúpal dym po vyše pol tucta výbuchoch a najmenej 45 minútach prestrelky z ručných zbraní.

Afganská polícia: Všetci útočníci na prezidentský palác boli zabití

Dnešný útok povstalcov na afganský prezidentský palác bol zlikvidovaný, všetci štyria útočníci boli zabití, oznámil šéf polície v hlavnom meste Kábule.

Generál Ayoub Salangi povedal agentúre Reuters, že sa prestrelka skončila približne po 90 minútach zabitím všetkých útočníkov.

"Bezpečnostné sily identifikovali štyroch povstalcov s falošnými dokladmi totožnosti v aute a zabili ich, kým dosiahli svoj cieľ," dodal.

K útoku sa prihlásil Taliban, jeho hovorca Zabiulláh Mudžáhid v SMS správe zaslanej reportérom v Kábule napísal: "Dnes o 6.30 ráno rad samovražedných atentátnikov zaútočil na prezidentský palác, ministerstvo obrany a Hotel Ariana".

V Hoteli Ariana sídli pobočka americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v Afganistane. Z budovy stúpal hustý dym.

Afganský predstaviteľ povedal agentúre Reuters, že útočníci prenikli do priľahlej budovy, z ktorej pálili.

V prísne stráženom opevnenom centre Kábulu sa nachádzajú najvýznamnejšie budovy v meste, okrem prezidentského paláca je to generálny štáb spojeneckých síl NATO (ISAF) v Afganistane, uvedené ministerstvo obrany a sídlo CIA.

K útoku na prezidentský palác došlo v čase, kedy sa tam začali schádzať reportéri na brífing s prezidentom Hámidom Karzajom, skupinu reportérov zachytila prestrelka vonku, ale nik nebol zranený, informovala agentúra DPA.

Iba pred týždňom Taliban otvoril svoju politickú kanceláriu v Dauhe v Katare, aby mohol rokovať s americkými a afganskými predstaviteľmi. Vyhlásil, že bude pokračovať v boji a súčasne viesť rokovania.