Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taliban sa prihlásil k zabitiu troch Američanov a Afganca v Kábule

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Útočník mal na sebe armádnu uniformu, poznamenala agentúra AP.

Kábul 30. januára (TASR) - Militantné hnutie Taliban sa prihlásilo dnes k zodpovednosti za útok na kábulskom letisku, kde príslušník afganských síl zastrelil troch amerických pracovníkov súkromnej vojenskej spoločnosti a jedného Afganca.

K útoku došlo vo štvrtok večer vo vojenskej sekcii letiska, uviedli americkí a afganskí predstavitelia.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid vo vyhlásení uviedol, že útočník pochádzal z provincie Laghmán. Tento bojovník Talibanu sa podľa neho infiltroval medzi príslušníkov bezpečnostných síl, aby podnikol útok. Mal na sebe policajnú uniformu, povedal Mudžáhid.

Predstaviteľ ministerstva obrany však tvrdil, že útočník mal na sebe armádnu uniformu, poznamenala agentúra AP.

Zvýšený výskyt podobných útokov priamo z vlastných radov nahlodal dôveru medzi afganskými a medzinárodnými silami počas posledných rokov bojovej misie, ktorá sa skončila minulý rok.

Napriek novým opatreniam, ktorých súčasťou boli aj prísnejšie kritériá na prijímanie členov afganských bezpečnostných jednotiek, dochádza aj naďalej sporadicky k podobným incidentom.

Pri jednom z podobných útokov zahynul v auguste 2014 aj americký generálmajor Harold Greene, ktorý sa tak stal najvyššie postaveným príslušníkom americkej armády, ktorý zahynul počas služby mimo USA od vojny vo Vietname.