Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Taliban rozpustil nezávislú komisiu pre ľudské práva

Afganská žena čaká na prídel potravín v Kábule v utorok 10. mája 2022. Foto: TASR/AP

Taliban po návrate k moci deklaroval, že bude robiť miernejšiu politiku než v rokoch 1996 - 2001, keď dochádzalo k porušovaniu ľudských práv

Kábul 17. mája (TASR) - Predstavitelia fundamentalistického hnutia Taliban v utorok oznámili, že rozpustili Afganskú nezávislú komisiu pre ľudské práva, pretože ju "nepovažovali za potrebnú". TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Taliban sa k moci v Afganistane dostal opäť vlani v auguste. Odvtedy zrušil niekoľko orgánov chrániacich slobody Afgancov vrátane nezávislej volebnej komisie a ministerstvo pre záležitosti žien nahradil neslávne známym ministerstvom na podporu cnosti a prevenciu neresti.

"Máme niekoľko ďalších organizácií, ktoré vykonávajú činnosti súvisiace s ľudskými právami, organizácie, ktoré sú prepojené so súdnictvom," uviedol zástupca hovorcu Talibanu.

Činnosť komisie, ktorá zahŕňala dokumentovanie civilných obetí vojny trvajúcej v Afganistane dve desaťročia, bola zastavená, keď Taliban vlani zosadil vládu podporovanú USA a jej najvyšší predstavitelia utiekli z krajiny.

Cez víkend boli zrušené aj afganská bezpečnostná rada a Najvyššia mierová rada, ktorá viedla zmierovací proces.

"Tieto orgány nie sú potrebné, preto boli rozpustené. Ak však budú v budúcnosti potrebné, môžu obnoviť svoju činnosť," dodal hovorca.

Taliban po návrate k moci deklaroval, že bude robiť miernejšiu politiku než v rokoch 1996 - 2001, keď dochádzalo k porušovaniu ľudských práv. Talibovia však čoraz viac obmedzujú práva Afgancov, najmä dievčat a žien, ktoré postihli obmedzenia vo vzdelávaní, práci i obliekaní.