Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Taliban sa pokúsil o samovraždený atentát na pakistánske letisko

Atentát na letisku, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V bojoch prišli o život traja militanti a jeden príslušník polície.

Islamabad 16. decembra (TASR) - Letisko v pakistanskom Pešaváre bolo v noci nadnes terčom samovražedného atentátu, po ktorom sa v areáli a jeho okolí rozpútali boje medzi islamistickými ozbrojenci a vládnymi bezpečnostnými zložkami.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila pakistanská odnož hnutia Taliban, ktoré pohrozilo ďalšími podobnými operáciami v blízkej budúcnosti.

Prestrelka sa odohrala vo vzdialenosti jedného kilometra od letiska, ktoré slúži na civilné i vojenské účely, vrátane štartov a príletov bojových lietadiel a vojenských helikoptér.

Ako informovali miestne policajné zdroje, v bojoch prišli o život traja militanti a jeden príslušník polície.

Agentúra DPA informovala, že v rozostavanej budove v blízkosti areálu letiska sa skryl bližšie nešpecifikovaný počet útočníkov vyzbrojených granátometmi a samopalmi. Bezpečnostné jednotky sa snažia dolapiť ich živých, ale - ako poznamenal člen regionálnej vlády Mian Iftichar Husajn - vzhľadom "na zúrivý odpor, aký kladú, to zrejme nebude možné".

Predpokladá sa, že skupina útočníkov patrí ku komandu, ktoré sa pomocou v aute nastraženej bombovej nálože a s použitím granátov a raketových striel pri koordinovanom útoku pokúsilo v sobotu neskoro večer preniknúť do areálu letiska. Polícia v reakcii na útok jedného z militantov zranila, ďalších päť, oblečených vo vestách naplnených výbušninou, zlikvidovala.

Pri pokuse o samovražedný atentát pakistanskej armáde nevznikli žiadne škody, ubezpečil dnes hovorca armády. Výbuch v aute nastraženej nálože si však vyžiadal životy štyroch civilistov a ďalším viac ako 40 spôsobil zranenia. Hovorca spresnil, že útočníkom sa nepodarilo aktivovať nálož v druhom aute naloženom výbušninou.

Armádny hovorca dodal, že letecká základňa je pod kontrolou armády a pracuje v obvyklom režime.

Na vonkajšej strane letiskového múru policajti pri obhliadke objektu našli ešte vrece s ďalšími piatimi bombami, každá z nich mala hmotnosť jeden kilogram.