Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Taliban sa prihlásil k zabitiu šiestich amerických vojakov v nedeľu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Násilie v krajine, z ktorej sa zahraniční vojaci stiahnu do konca budúceho roka, sa nedávno zintenzívnilo. Len počas dnešného dňa prišlo o život pri bombových útokoch najmenej 23 Afgancov.

Kábul 9. júla (TASR) - Taliban sa dnes prihlásil k zodpovednosti za výbuch bomby, ktorý v nedeľu na východe Afganistanu zabil šiestich amerických vojakov NATO.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v dnešnom vyhlásení uviedol, že tank s vojakmi nabehol okolo 20. h na výbušný systém nastražený pri ceste v provincii Wardak, južne od Kábulu.

NATO nezverejnilo štátnu príslušnosť obetí, podľa afganských predstaviteľov išlo o Američanov. K incidentu došlo v deň, keď medzinárodní darcovia na konferencii v Tokiu prisľúbili Afganistanu civilnú pomoc v hodnote 16 miliárd dolárov (13 miliárd eur) v budúcich štyroch rokoch.

Pri následnom spojeneckom leteckom útoku bol zabitý miestny veliteľ Talibanu a zranení traja povstalci, informoval šéf provinčnej polície.

V provincii Gazní na východe Afganistanu bol dnes ráno v aute cestou do zamestnania zavraždený hlavný prokurátor. Taliban pravidelne útočí na afganských vládnych predstaviteľo, informovala agentúra Associated Press.ä

Násilie v krajine, z ktorej sa zahraniční vojaci stiahnu do konca budúceho roka, sa nedávno zintenzívnilo. Len počas dnešného dňa prišlo o život pri bombových útokoch najmenej 23 Afgancov, z toho 18 civilistov a päť policajtov, uviedla agentúra DPA.