Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Taliban sa vyhráža ďalšej aktivistke za právo dievčat na vzdelávanie

Malála Júsafzajová sa zo strelných zranení zotavuje v Nemocnici kráľovnej Alžbety v Birminghame na oddelení špecializujúcom sa na strelné zranenia. Foto: TASR/AP

Hina Chánová v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Džazíra uviedla, že po útoku na Malálu sa začala báť o svoj život. Pakistanské úrady jej však ochranu neposkytli, potvrdili jej príbuzní.

Islamabad 22. októbra (TASR) - Necelé dva týždne po útoku na školáčku a aktivistku za právo dievčat na vzdelávanie Malálu Júsafzajovú sa islamistické hnutie Taliban v Pakistane vyhráža ďalšej dievčine, ktorá ho v minulosti verejne a ostro kritizovala.

Na bráne pred domom, v ktorom v Islamabade býva Hina Chánová, sa totiž v uplynulých dňoch objavil červený znak X, čo si ona sama i jej rodina vysvetľujú ako varovanie.

Chánová v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Džazíra uviedla, že po útoku na Malálu sa začala báť o svoj život. Pakistanské úrady jej však ochranu neposkytli, potvrdili jej príbuzní.

Na Malálu Júsafzajovú a niekoľko jej spolužiačok, vracajúcich sa zo školy, zaútočili pred necelými dvoma týždňami ozbrojenci na severozápade Pakistanu, neďaleko mesta Mingora v údolí Svát. Pri streľbe bolo zranené aj jedno ďalšie dievča.

Hovorca Talibanu v údolí Svát Sirádžuddín Ahmad po útoku vyhlásil, že vedenie Talibanu sa rozhodlo už pred dvoma mesiacmi mladú aktivistku zabiť a splnením tejto úlohy poverilo svojich zabijakov. Dievča trikrát varovali, aby prestalo propagovať "západné myslenie", ale nerešpektovala to. Poslednýkrát ju údajne varovali týždňom pred útokom.

Malála Júsafzajová sa zo strelných zranení zotavuje v Nemocnici kráľovnej Alžbety v Birminghame na oddelení špecializujúcom sa na strelné zranenia.

Medzinárodné spoločenstvo rozhodne odsúdilo útok na dievčinu, ktorá brojila za vzdelávanie dievčat v Pakistane a poštvala tým proti sebe islamistov a radikálov. Malálin prípad znovunastolil otázku, či je Pakistan - spojenec USA v regióne a jedna z jadrových veľmocí - skutočne odhodlaný potlačiť islamistických militantov.