Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliban sa zmocnil dôležitého okresu v provincii Fárjáb

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Taliban sa snaží tento rok v Afganistane obsadiť čo najviac okresných centier.


Kábul 13. augusta (TASR) - Afganské militantné hnutie Taliban prevzalo kontrolu nad dôležitou časťou provincie Fárjáb, ktorá sa nachádza v severnej časti Afganistanu pri hranici s Turkménskom. Informoval o tom dnes oblastný hovorca afganskej armády Nasratulláh Džamšídí, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra AP.

Taliban sa podľa neho zmocnil okresu Gormač po tom, ako sa z neho stiahli afganské bezpečnostné sily, čo zdôvodnil snahou zabrániť civilným obetiam. Správu o ovládnutí uvedeného okresu Talibanom potvrdil aj hovorca tohto hnutia Zabihulláh Mudžáhid.

Povstalci z Talibanu boli minulý týždeň úspešní aj v susednej provincii Sar-e Pol, pričom tamojšie úrady vyjadrili presvedčenie, že útok uskutočnili v spolupráci s organizáciou Islamský štát. V obsadenej dedine Mirzáwalang v uplynulých dňoch pozabíjali viac ako 52 civilistov, prevažne šiitských moslimov a menšinových Hazárov.

Taliban sa snaží tento rok v Afganistane obsadiť čo najviac okresných centier, čomu afganské bezpečnostné sily dokážu len ťažko zabrániť.