Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Taliban tvrdí, že obsadil priechod s Pakistanom, Kábul to poprel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Taliban spustil rozsiahlu ofenzívu v krajine začiatkom mája, keď zahraničné sily pod vedením USA začali s definitívnym sťahovaním svojich vojsk z Afganistanu.

Kábul 14. júla (TASR) - Afganské hnutie Taliban v stredu oznámilo, že obsadilo kľúčový hraničný priechod s Pakistanom. Afganská vláda však tvrdí, že útok odrazila. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid uviedol, že mudžáhidi v provincii Kandahár obsadili priechod, ktorý sa nachádza medzi afganským mestom Spin Boldak a pakistanským mestom Čaman.

"Teroristi z Talibanu podnikli určité pohyby v blízkosti pohraničnej oblasti... Bezpečnostné sily útok odrazili," uviedol pre AFP hovorca afganského ministerstva vnútra Tarík Arián niekoľko minút po tom, čo talibovia tvrdili, že priechod obsadili.

Zdroj z prostredia pakistanskej bezpečnosti však informáciu o obsadení priechodu potvrdil. "Taliban prevzal kontrolu nad afganskou stranou hraničného priechodu Čaman-Spin Boldak. Vztýčili tam svoju vlajku a odstránili afganskú vlajku," uviedol zdroj pre AFP.

Taliban spustil rozsiahlu ofenzívu v krajine začiatkom mája, keď zahraničné sily pod vedením USA začali s definitívnym sťahovaním svojich vojsk z Afganistanu. Odvtedy talibovia obsadili najmenej tri ďalšie priechody, a to pozdĺž hraníc s Tadžikistanom, Turkménskom a Iránom.