Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Taliban verejne popravil dvoch mužov usvedčených z vraždy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Doteraz posledná verejná poprava v Afganistane bola v júni 2023, keď odsúdeného vraha zastrelili na pozemku mešity v provincii Laghmán pred približne 2000 ľuďmi.

Kábul 22. februára (TASR) - Vládnuce hnutie Taliban vo štvrtok verejne popravilo dvoch mužov usvedčených z vraždy. Rozsudok vykonali na futbalovom štadióne v meste Ghazní na východe krajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Predstaviteľ najvyššieho súdu pred popravou prečítal rozsudok smrti, ktorý podpísal najvyšší vodca Talibanu, mulla Hajbatulláh Áchúndzád. Oboch mužov potom popravili niekoľkými výstrelmi do chrbta. Ich súdny proces trval dva roky.

Na štadióne sa zhromaždili tisíce mužov a prítomné boli aj rodiny obetí. Pred popravou im v poslednej chvíli mohli udeliť milosť, v oboch prípadoch to však odmietli.

Úrad pre informácie a kultúru v provincii Ghazní pred popravou vo verejnom oznámení uviedol, že trest bol udelený podľa princípu kisás (oko za oko). Neposkytol však podrobnosti o páchateľoch, ani o ich zločinoch.

Verejné popravy boli za prvej vlády fundamentalistického hnutia Taliban v rokoch 1996 až 2001 pomerne bežné. Od návratu tohto hnutia k moci v auguste 2021 boli vykonané iba dve, obe za vraždy, pripomína AFP. Za iné trestné činy ako krádež, cudzoložstvo a konzumáciu alkoholu sa však pravidelne vykonáva verejné bičovanie.

Mulla Hajbatulláh Áchúndzáda, vlani nariadil sudcom, aby naplno využívali všetky možnosti islamského práva šaría, teda aj tresty podľa princípu kisás.

Doteraz posledná verejná poprava v Afganistane bola v júni 2023, keď odsúdeného vraha zastrelili na pozemku mešity v provincii Laghmán pred približne 2000 ľuďmi.