Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Taliban zakázal vysielanie staníc Hlas Ameriky a Rádia Sloboda

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) prišiel Afganistan od nástupu Talibanu už o približne 40 percent vysielaných médií a asi 60 percent svojich novinárov.

Washington/Kábul 1. decembra (TASR) - Taliban zakázal od štvrtka na území Afganistanu vysielanie rozhlasových staníc Hlas Ameriky (VoA) a Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL). Podľa agentúry AP to oznámil samotný Hlas Ameriky.

Taliban sa pri vydaní zákazu odvolal na "sťažnosti", ktoré dostal o obsahu vysielaného programu. Bližšie podrobnosti však neuviedol.

Hovorca afganského ministerstva zahraničných vecí Abdul Kahár Balchí pre AP uviedol, že každej mediálnej spoločnosti, ktorá opakovane porušuje afganské zákony o médiách, bude odobraté privilégium vysielať v tejto krajine.

"Hlas Ameriky a Rádio Ázádí (Sloboda) nedokázali tieto zákony dodržovať, a zistilo sa, že opakovane. Nepreukázali profesionalizmus a preto boli zatvorené," povedal hovorca.

Hnutie Taliban sa chopilo moci v Afganistane vlani v auguste, v čase, keď ostávalo len pár týždňov do odchodu posledných amerických vojakov a vojakov NATO. Tí z tejto ázijskej krajiny odchádzali po 20 rokoch. Napriek tomu, že Taliban zo začiatku sľuboval, že jeho vláda bude miernejšia, napokon obmedzil mnohé práva a slobody a zaviedol vlastný tvrdý výklad islamského práva šaría.

Podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) prišiel Afganistan od nástupu Talibanu už o približne 40 percent vysielaných médií a asi 60 percent svojich novinárov.