Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Tanker napadnutý neďaleko pobrežia Ománu zakotvil v SAE

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri útoku bezpilotným lietadlom prišiel o život jeden rumunský námorník a jeden Brit, ktorý bol členom bezpečnostnej služby.

Fudžajra 3. august (TASR) - Tanker Mercer Street, ktorý bol napadnutý minulý týždeň neďaleko pobrežia Ománu, zakotvil v Spojených arabských emirátoch. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej plavidlo zakotvilo v utorok ráno o 2.47 h miestneho času v prístave Fudžajra.

Loď plaviaca sa pod vlajkou Libérie má japonských majiteľov. Prevádzkuje ju spoločnosť Zodiac Maritime sídliaca v Londýne, ktorej majiteľom je izraelský magnát Ejal Ofer. Spojené arabské emiráty, ktoré vlani normalizovali vzťahy s Izraelom, sa k záležitosti oficiálne nevyjadrili.

Izrael ako prvý obvinil v piatok Irán z útoku na tanker. Teherán v nedeľu obvinenia poprel. K pozícii Izraela sa v pondelok pridali aj Spojené štáty, keď americký minister zahraničných vecí Antony Blinken upozornil, že USA sú pripravené podniknúť "kolektívnu odpoveď" voči Iránu za incident pri pobreží Ománu.

Pri štvrtkovom útoku bezpilotným lietadlom na tanker prišiel o život jeden rumunský námorník a jeden Brit, ktorý bol členom bezpečnostnej služby.