Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Tanker zasiahnutý raketou pri Jemene pokračuje v plavbe

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka, ktorý ovládajú jemenskí povstalci.

Saná 18. mája (TASR) - Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka, ktorý ovládajú jemenskí povstalci. Ropný tanker plaviaci sa pod panamskou vlajkou bol podľa britskej bezpečnostnej spoločnosti Ambrey podľa všetkého zasiahnutý raketou a následne na ňom vypukol požiar, napriek tomu však došlo len k menším škodám.

Iránom podporovaní jemenskí povstalci - húsíovia - začali útočiť na lode plaviace sa po Červenom mori a Indickom oceáne, aby tak prejavili podporu Palestínčanom vo vojne v Pásme Gazy, kde prebieha izraelská ofenzíva ako odveta na bezprecedentný útok extrémistov na územie Izraela. Húsíovia tvrdia, že útokmi na lode, pri ktorých väčšinou používajú drony a rakety, chcú vyvinúť tlak na Izrael.

Húsíovia od novembra podnikli proti lodiam viac než 50 útokov, jednu loď obsadili a jednu potopili, uviedla minulý mesiac Námorná správa Spojených štátov (MARAD).