Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Tanky v Sýrii ostreľovali Damask, zabili osem ľudí

Ostreľovanie v Sýrii. Foto: TASR/AP Photo

Išlo o najmohutnejšie ostreľovanie v metropole, odkedy ju armáda minulý mesiac znova ovládla.

Ammán 22. augusta (TASR) - Sýrska vláda rozmiestnila dnes tanky na obchvate okolo Damasku a ostreľovala južné štvrte, v ktorých sa nachádzali povstalci. Išlo o najmohutnejšie ostreľovanie v metropole, odkedy ju armáda minulý mesiac znova ovládla, tvrdia miestni obyvatelia.

Pri paľbe, sprevádzanej leteckým bombardovaním, a následných zásahoch vojakov v štyroch štvrtiach zahynulo najmenej osem ľudí.

"Celý Damask sa trasie pri zvukoch ostreľovania," povedala žena zo štvrte Kfar Súsa. Armádne delostrelectvo podľa nej strieľalo na mesto aj z hôr nad Damaskom, informovala agentúra Reuters.

Člen skupiny mladých opozičných aktivistov monitorujúcej zákroky vládnych síl v hlavnom meste uviedol, že do Damasku sa začali vracať povstalci, ktorí z neho odišli pri armádnej ofenzíve v júli. "Režim reaguje každodenným ostreľovaním a útokmi vrtuľníkov. Damask zachvacuje atmosféra vojny," dodal.

Povstalci v severosýrskom meste Allepo medzitým odmietli tvrdenia vlády o tom, že pri tamojších bojoch víťazí. Štátna televízia informovala, že vojaci prinútili "teroristov" utiecť z obchodnej metropoly krajiny. Miestny veliteľ Slobodnej sýrskej armády Abú Umar Halabí však v telefonáte pre agentúru DPA povedal, že povstalci už kontrolujú vyše polovicu Aleppa a "čoskoro ho ovládnu celé".

Opoziční aktivisti tiež informovali, že v utorok odporcovia režimu prezidenta Bašára Asada zaregistrovali po celej krajiny viac ako 250 mŕtvych, z nich 51 príslušníkov vládnych síl.