Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Úradnícka vláda novej gréckej premiérky zložila prísahu

Dočasná grécka premiérka Vassiliki Tanuová podpisuje dokument počas slávnostnej prísahy v prezidentskom paláci v Aténach 27. augusta 2015. Grécky prezident Prokopis Pavlopulos vymenoval dnes doterajšiu sudkyňu najvyššieho súdu Vassiliki Tanuovú za predsedníčku vlády, ktorá krajinu dovedie k septembrovým predčasným voľbám. Foto: TASR/AP

Kabinet 65-ročnej Tanuovej bude musieť v priebehu svojho krátkeho vládnutia zabezpečiť zavedenie viacerých úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania medzinárodnej finančnej pomoci.

Atény 28. augusta (TASR) - Členovia novej gréckej vlády pod vedením sudkyne Vassiliki Tanuovej, ktorá má doviesť krajinu k predčasným voľbám, sa dnes ujali svojich funkcií zložením oficiálnej prísahy. Úradnícky kabinet vznikol iba deň po vymenovaní Tanuovej za dočasnú premiérku, ktorou bude možno kratšie ako jeden mesiac, informuje agentúra AP.

Nástup dočasnej vlády je dôsledkom minulotýždňovej rezignácie premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorého spolustraníci sa vzbúrili proti podmienkam nového programu záchrany gréckej ekonomiky, a neschopnosti najsilnejších strán dohodnúť sa na vytvorení vládnej koalície. Predpokladá sa, že prezident Prokopis Pavlopulos vypíše predčasné voľby na 20. septembra. Gréci tak pôjdu k volebným urnám už tretíkrát tomto roku.



Kabinet 65-ročnej Tanuovej bude musieť v priebehu svojho krátkeho vládnutia zabezpečiť zavedenie viacerých úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania medzinárodnej finančnej pomoci.

Rozhodujúci post ministra financií získal akademik Jorgos Huliarakis, člen vyjednávacieho tímu Grécka v rokovaniach s veriteľmi. Dočasným minstrom zahraničných vecí sa stal dlhoročný diplomat Petros Molyviatis, ktorý stál na čele tohto rezortu v minulosti už dvakrát, naposledy takisto ako člen úradníckej vlády v roku 2012. V novej vláde je taktiež populárna speváčka Alkistis Protopsaltiová poverená riadením rezortu turizmu.

Po Tsiprasovej rezignácii grécke médiá špekulovali, že svojím postupom sleduje dva ciele. Na jednej strane chce skoncovať s ultraľavicovým krídlom svojej strany Syriza (Koalícia radikálnej ľavice), ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu. Na druhej strane sa usiluje o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov.